Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 de centimetri, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute pe majoritatea suprafeţelor agricole. "Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficite accentuate de apă în sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), aflate în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi înfrunzire vor fi în continuare stânjenite", avertizează specialiştii ANM.
Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea masivă a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor, acestea fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare. Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole în câmp (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc.), susţin specialiştii ANM.
Conform ANM, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 0 - 15 grade Celsius, valori mai
ridicate cu 1 - 7 grade Celsius comparativ cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura maximă a aerului se va situa între 4 şi 19 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă va oscila între -3 şi 10 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.
Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în estul, sud-estul, sudul, nordul şi centrul ţării. Totodată, local vor fi condiţii de producere a ceţii asociată cu burniţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
UE cere eliminarea imediată a...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.