Microsoft pierde teren, chiar și în cloud

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nimeni nu scapă de degradarea economică
Nimeni nu scapă de degradarea economică
Microsoft, care a lansat un plan masiv de disponibilizări, a publicat o prognoză financiară dezamăgitoare, semn nici giganții de cloud cad victime conjuncturii economice nefavorabile. 

Compania cu sediul în Redmond a afișat o încetinire a creșterii și o scădere a profiturilor în ultimul trimestru din 2022. Astfel, în perioada octombrie-decembrie, firma co-fondată de Bill Gates a realizat o cifră de afaceri de 52,7 miliarde de dolari, adică +2% pe an, în condițiile în care este obișnuită cu creșteri de două cifre.

Profitul net al companiei a fost de 16,4 miliarde de dolari, în scădere cu 12% față de anul trecut, potrivit comunicatului publicat de companie. Deși dezamăgitoare, aceste cifre au avut darul de a calma piața, care se aștepta la mai rău. La bursa de pe Wall Street, acțiunea Microsoft a crescut cu aproape 4% după sesiunea de tranzacționare. 

Titlurile au pierdut însă 1,31% după conferința telefonică cu analiștii, în care compania a declarat că se așteaptă la venituri cuprinse între 50,5 și 51,5 miliarde de dolari pentru trimestrul curent, mai puțin decât antipase piața.

Pentru 2023, Microsoft a prognozat o cerere mai slabă decât anul trecut pe segmentul de calculatoare personale, cum ar fi sistemul de operare Windows. Cel mai important, se așteaptă ca și creșterea în cloud computing să rămână pe un trend descendent, în special pentru platforma Azure.

În ultimul trimestru, afacerea de "cloud inteligent", care include serverele și serviciile de analiză a datelor, a adus 21,5 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului fiscal (+18% pe un an). Azure a avut o creștere mai slabă decât de obicei, de 31%.

Economii și investiții

"Unele contracte de cloud ar putea fi reduse pe măsură ce companiile își reevaluează proiectele de centre de date" din cauza dificultăților bugetare, a comentat Dan Ives, de la Wedbush. El spune că apetitul guvernului și al armatei pentru o astfel de infrastructură continuă, iar multe companii nu au făcut încă tranziția digitală.

"Credem că tranziția către cloud (de către întreprinderi și organizații) rămâne sub 50% și, prin urmare, reprezintă o oportunitate masivă pentru Microsoft", în ciuda climatului economic nefavorabil, a adăugat el. 

O alegere dificilă

Compania a anunțat săptămâna trecută că va concedia aproape 5% din forța sa de muncă, adică aproximativ 10.000 de angajați, până la sfârșitul lunii martie, pe fondul incertitudinilor economice și a schimbărilor apărute în prioritățile clienților. O "alegere dificilă", a explicat patronul Satya Nadella într-o scrisoare adresată angajaților, dar necesară "într-o industrie care nu-i iartă pe cei care nu se adaptează la schimbările de platformă.

De asemenea, grupul a declarat luni că va investi "câteva miliarde de dolari" pentru a-și extinde parteneriatul cu OpenAI, specialist în inteligență artificială (AI), creatorul chatbotului ChatGPT, care provoacă emoție și teamă chiar și în rândul gigantului Google. 

Proiecte importante 

Microsoft va "transforma cele mai avansate modele de inteligență artificială într-o nouă platformă de calcul", a promis șeful Satya Nadella, citat în comunicatul privind rezultatele de marți. De asemenea, speră să finalizeze achiziția gigantului de jocuri video Activision Blizzard până la sfârșitul anului, în ciuda obstacolelor ridicate de autoritățile de reglementare din SUA și Europa.

Autoritatea americană de reglementare antitrust (FTC) a lansat în decembrie un proces pentru a bloca achiziția de 69 de miliarde de dolari a editorului de titluri precum "Call of Duty" și "Candy Crush". Uniunea Europeană a lansat, de asemenea, o investigație pentru a stabili dacă acordul ar face ca jocurile Activision să devină exclusive pentru Xbox, consola de jocuri comercializată de Microsoft.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa. Foto: pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik

pixel