Miliardar american a pariat masiv pe PRĂBUȘIREA acțiunilor europene

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Croația poate folosi moneda Euro din 2023
Croația poate folosi moneda Euro din 2023
Fondul speculativ Bridgewater Associates, unul dintre cele mai mari din lume și condus de miliardarul american Ray Dalio a pariat masiv pe scăderea acțiunilor europene.

Potrivit agenției Bloomberg, ar fi vorba despre mai mult de 5,7 miliarde de dolari. Pe baza valorii pozițiilor companiei, care gestionează active în valoare de aproximativ 150 de miliarde de dolari, aceasta a devenit cel mai mare jucător din Europa.

Investițiile celui mai mare fond speculativ din lume includ un pariu de un miliard de dolari pe o scădere a acțiunilor producătorului olandez de semiconductori ASML Holding și un pariu pe o scădere a titlurilor companiei franceze de petrol și gaze TotalEnergies în valoare de aproximativ 752 milioane de dolari, a calculat Bloomberg pe baza documentelor de reglementare. Bridgewater nu a răspuns la o solicitare de comentarii adresată publicației.

18 companii europene

Compania a majorat luna aceasta tarifele pentru contractele pe termen scurt în regiune la 18 companii. Pe lângă ASML Holding și TotalEnergies, pe lista întocmită de fondul lui Dalio include BNP Paribas, Vinci, Schneider Electric, Air Liquide în Franța, Bayer, Munchener Re, Allianz, Vonova, Infineon, Deutsche Börse și BASF în Germania, Iberdrola, Banco Bilbao și Banco Santander în Spania, ING în Olanda și Intesa Sanpaolo în Italia.

Vânzarea de acțiuni pe scădere este strategia Bridgewater, testată în timp, epxlică Bloomberg. Pariul său de 14 miliarde de dolari pe scăderea acțiunilor europene în 2020 a inclus, de asemenea, o poziție scurtă împotriva ASML Holding.

Piața scade, afacerile lui cresc

În plus, Ray Dalio a declarat într-un interviu acordat ziarului italian La Repubblica că nu investește în active cu datorii și că evită țările unde predomină riscul de tulburări interne sau războaie internaționale. Fondatorului fondului speculativ a declarat că, în schimb, cumpără active care oferă protecție împotriva inflației. De asemenea, Dalio se concentrează pe țările cu o sănătate economică bună și stabilitate politică. Ca urmare, în timp ce piața bursieră și cea a obligațiunilor scad puternic în acest an, investițiile sale cresc puternic, a spus Dalio.

El a spus că țările au acumulat datorii și că s-au tipărit mulți bani, ceea ce a dus la o inflație ridicată. Încercările băncilor centrale ale lumii de a reduce inflația vor afecta economia, a spus Dalio. Atunci când guvernele și băncile centrale măresc puterea de cumpărare a oamenilor prin crearea de datorii și prin tipărirea de mulți bani, acest lucru nu crește productivitatea și creează obligații financiare pentru viitor, ceea ce duce fie la recesiune, fie la inflație.

Numeralul? O prostie!

Dalio susține de ani de zile că banii lichizi sunt o prostie. În mai 2022, Ray Dalio a îndemnat investitorii să stea departe de numerar în fața inflației ridicate și a avertizat că acțiunile par acum o investiție și mai proastă.

Un investitor deschide o poziție scurtă în speranța că va profita de pe urma unei scăderi a pieței. Pentru a face acest lucru, împrumută câteva acțiuni de la un broker, garantate cu numerar, vinde acțiunile pe piață și așteaptă ca prețul acestora să scadă.

Se așteaptă ca investitorul să cumpere aceeași cantitate de acțiuni, dar la un preț mai mic, și să le returneze brokerului. Diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare este reținută de investitor ca profit.

Citește și Miliardarul Ray Dalio: ”Falimentul a fost cel mai bun lucru din viața mea”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel