Miliardarii lumii au probleme. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimul deceniui
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Pentru prima dată în ultimul deceniu, cei mai bogaţi oameni ai lumii au suferit
Pentru prima dată în ultimul deceniu, cei mai bogaţi oameni ai lumii au suferit
Pentru prima dată în ultimul deceniu, cei mai bogaţi oameni ai lumii au suferit în 2018 de o diminuare a averilor lor, din cauza incertitudinilor geopolitice şi a pieţelor bursiere volatile, susţine un raport publicat vineri de UBS şi PwC, transmite Reuters.

Potrivit acestui raport, averea miliardarilor din întreaga lume a scăzut anul trecut cu 388 miliarde dolari, până la 8.539 miliarde dolari. Cea mai afectată a fost China şi regiunea Asia-Pacific la nivel general. 'Averea miliardarilor a scăzut în 2018 pentru prima dată după 2008 din cauza factorilor geopolitici', a declarat Josef Stadler, responsabil pentru persoanele ultra-înstărite UBS Global Wealth Management.

Visătorii deveniți miliardari. Cum au început marii bogați ai SUA

Averea netă a celor mai bogaţi chinezi a scăzut cu 12,8% în dolari pe fondul prăbuşirii pieţelor bursiere şi a unei monede locale mai slabe, în condiţiile în care în 2018 a doua mare economie a lumii a înregistrat cel mai slab ritm de creştere economică din ultimele trei decenii. Potrivit raportului elaborat de UBS/PwC, numărul miliardarilor chinezi a scăzut cu 48 până la 325, însă chiar şi aşa gigantul asiatic a produs 56 de noi miliardari în 2018, adică unul pe săptămână. La nivel global, numărul miliardarilor a scăzut peste tot, exceptând SUA, unde la finele lui 2018 erau 89 de miliardari faţă de 80 la finele lui 2017.

'Acest raport scoate în evidenţă rezistenţa economiei americane', a subliniat John Matthews, directorul diviziei de private wealth management la UBS în Statele Unite. În regiunea Asia-Pacific, numărul miliardarilor a scăzut cu 7,4% până la 753. În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, averea miliardarilor a scăzut cu aproape 6,8% până la 2.400 miliarde dolari. În Germania, ţară care după SUA şi China are cei mai mulţi miliardari, numărul acestora a scăzut cu nouă până la 114 miliardari.

Datele UBS/PwC mai arată că numărul femeilor miliardare a crescut cu 46% în ultimii cinci ani astfel că acum sunt 233 femei miliardare, în creştere faţă de 60 în 2013. Pieţele bursiere şi-a revenit după scăderea înregistrată la finele lui 2018, dar cu toate acestea cele mai bogate familii rămân îngrijorate în legătură cu evoluţiile globale precum tensiunile comerciale şi Brexit până la populism şi schimbările climatice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel