”Sărăcia este atestată statistic”. Mircea Coșea: Noul președinte trebuie să fie sincer
Deficitul bugetar pune presiune...
Averea combinată a miliardarilor din întreaga lume a crescut cu 2.000 de miliarde de dolari în 2024, ceea ce echivalează cu 5,7 miliarde de dolari pe zi, potrivit unui raport publicat de ONG-ul Oxfam luni, înainte de deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos. Creșterea din 2024 a fost de trei ori mai mare decât cea înregistrată în 2023, relatează EFE.
Raportul Oxfam, intitulat „Jefuirea continuă”, arată că, în medie, aproape patru noi miliardari au apărut în fiecare săptămână în ultimul an. În contrast, datele Băncii Mondiale indică stagnarea numărului de persoane care trăiesc cu mai puțin de 6,85 dolari pe zi comparativ cu 1990.
În 2024, numărul miliardarilor a crescut de la 2.565 la 2.769, iar averea lor combinată a urcat de la 13.000 de miliarde la 15.000 de miliarde de dolari în doar 12 luni, marcând a doua cea mai mare creștere anuală din istorie. Averea celor mai bogați zece oameni din lume a crescut, în medie, cu aproape 100 de milioane de dolari pe zi. Chiar și dacă aceștia ar pierde 99% din avere peste noapte, ar rămâne miliardari, subliniază raportul.
Oxfam estimează că, în următorii cinci ani, ar putea apărea primul om cu o avere de 1.000 de miliarde de dolari, iar cel puțin alte cinci persoane ar putea atinge această valoare record. În prezent, averea cumulată a celor mai bogați patru oameni din lume – Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg și Larry Ellison – a ajuns la 1.000 de miliarde de dolari.
Raportul mai relevă că 36% din averile miliardarilor sunt moștenite, iar 61% sunt influențate de clientelism sau puterea monopolistă. De asemenea, Oxfam citează date conform cărora toți miliardarii sub 30 de ani și-au moștenit averea, iar în următorii 20 de ani, alți 1.000 de moștenitori vor intra în această categorie.
Pentru a reduce inegalitatea, Oxfam propune creșterea impozitelor pe averile mari, eliminarea paradisurilor fiscale și implementarea unui sistem fiscal global sub egida Națiunilor Unite. De asemenea, sugerează ca guvernele să asigure că veniturile celor mai bogați 10% nu le depășesc pe cele ale celor 40% cei mai săraci.
În context, ediția a 55-a a Forumului Economic Mondial se desfășoară la Davos, Elveția, între 20 și 24 ianuarie, având ca temă „Colaborare pentru Era Inteligentă”. Evenimentul reunește aproape 3.000 de lideri din peste 130 de țări și 60 de șefi de stat și guvern, care vor discuta despre provocări globale, precum șocurile geopolitice, creșterea economică și tranziția energetică justă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar pune presiune...
Două institute de sondare care au realizat exit poll,...
Candidatul Alianței electorale...
Candidatul independent la...
Candidatul AUR la președinția...
Aproape 13.000 de firme...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Capitalizarea bursei scade cu...
Recent, bursele mondiale au...
Autoritățile au promis un plus de peste 9%.
Bitcoin, dincolo de statutul de...
„Vor fi necesare mai multe...
Iată cele mai importante...
Dacă folosești frecvent...
Ultima escaladare tarifară a...
Miliardarul american Elon Musk...
La Harvard, mândrie și teamă în...
Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...
Practic, este sfârșitul unei ere.
Deocamdată este vorba de doar câteva produse.
Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...
Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...
ONRC: Numărul firmelor care...
Prezență record la urne în...
Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...
Arabia Saudită, Rusia și alți...
Warren Buffett critică...