Milioane de euro pentru proiecte europene inclusiv în România

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Comisia Europeană a anunțat luni finanțarea a 133 de proiecte noi din întreaga Europă prin programul LIFE, care vizează sprijinirea politicilor climatice și de mediu.

Fondurile, în valoare de peste 380 de milioane de euro, sunt destinate diverselor inițiative ce contribuie la atingerea obiectivelor Pactului verde european, printre care se numără tranziția către o economie circulară și neutralitatea climatică până în 2050.

Proiecte pentru energie curată și eficiență în construcții

Printre cele 59 de proiecte dedicate energiei curate și eficiente, unul dintre cele mai inovative este LIFE DiVirtue, un program de formare digitală cu un buget de 1,25 milioane de euro. Acesta va utiliza realitatea virtuală și augmentată pentru a instrui profesioniștii din domeniul construcțiilor să livreze clădiri și renovări cu emisii zero. Programul va fi implementat în Bulgaria, Cehia, Grecia, Croația și România și va contribui la un sector al construcțiilor mai inovator și mai eficient.

Un alt proiect notabil, ENERCOM FACILITY, cu o finanțare de aproape 10 milioane de euro, va sprijini 140 de comunități energetice emergente din Europa, oferind granturi și formare pentru a stimula investițiile în energie durabilă. Aceste inițiative vor încuraja dezvoltarea unor modele de afaceri sustenabile și replicabile în domeniul energiei curate.

Economia circulară și reciclarea materialelor valoroase

Din cele 26 de proiecte selectate pentru a promova economia circulară, LIFE GRAPhiREC, desfășurat în Italia, își propune să recicleze grafitul din deșeurile de baterii. Proiectul, finanțat cu 7,5 milioane de euro, se așteaptă să genereze venituri de 23,4 milioane de euro și să reducă costurile de producție cu 25 de milioane de euro.

Un alt proiect inovator, LIFE POLITEX, desfășurat în Spania, va investi 5 milioane de euro în reducerea amprentei de mediu a industriei modei. Acesta va transforma deșeurile textile în materiale noi, contribuind astfel la un lanț de producție mai sustenabil.

De asemenea, proiectul DESALIFE, finanțat cu 9,8 milioane de euro, se va concentra pe producerea de apă dulce din Oceanul Atlantic prin utilizarea energiei valurilor în Insulele Canare. Se preconizează că acest proiect va pompa 1,7 miliarde de litri de apă desalinizată, sprijinind astfel reziliența apei în regiune.

Conservarea biodiversității și protecția speciilor rare

Programul LIFE continuă să sprijine protejarea naturii și biodiversității prin 25 de proiecte dedicate acestui scop. Proiectele LIFE4AquaticWarbler și LIFE AWOM, cu un buget combinat de aproape 24 de milioane de euro, urmăresc salvarea speciei rare de păsări acvatice warbler. Aceste proiecte implică Belgia, Germania, Franța, Spania și alte țări, inclusiv Ucraina și Senegal, și se aliniază Strategiei UE pentru biodiversitate pentru 2030.

Un alt proiect important, Biodiverse City LIFE, va investi 3,6 milioane de euro pentru promovarea coexistenței între natură și viața urbană în Budapesta, contribuind la îmbunătățirea calității vieții în mediul urban prin măsuri prietenoase cu biodiversitatea.

Adaptarea agriculturii europene la schimbările climatice

Din cele 23 de proiecte dedicate atenuării și adaptării la schimbările climatice, proiectele IMAGE LIFE și LIFE VINOSHIELD, cu un buget de 6,8 milioane de euro, își propun să ajute podgoriile și producătorii de brânzeturi celebre, cum ar fi Parmigiano Reggiano și Roquefort, să devină mai rezistente la fenomenele meteorologice extreme. Aceste proiecte vor dezvolta soluții pentru ca agricultura europeană să se adapteze la schimbările climatice și la provocările legate de deficitul de apă.

Tot în acest domeniu, LIFE BLUE 420 kV GIS, condus de Siemens în Belgia, beneficiază de o finanțare de 6,9 milioane de euro pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate de întrerupătoarele electrice. Proiectul demonstrează angajamentul pentru reducerea emisiilor în toate sectoarele economiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel