Ministrul Agriculturii: Ucraina poate exporta cereale doar pe brațul Sulina
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Portul Constanța
Portul Constanța
EXCLUSIV
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat cum a fost organizată activitatea de export a cerealelor românești și ucrainene prin portul Constanța și, de asemenea, a comentat informația potrivit căreia partea ucraineană ar dori să livreze pe piețele externe 40 de milioane de tone de cereale.

Ucrainenii vor să vândă cereale în România sau vor să facă tranzit, să exporte prin portul Constanța, a fost întrebat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul interviului acordat DCNews. 

Nu cu descărcare în port

”Dar tranzitul este liber și acum. Și așa cum am mai declarat, susținem Ucraina pentru a realiza acest tranzit”, a răspuns invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac. Mai mult, a continuat el, le-am asigurat și de dăm posibilitatea de a mări cantitatea de cereale, ”dar numai pe cale navigabilă prin brațul Sulina”, până în portul Constanța, unde nu se va mai face ”descărcare în port, ci se va merge pe varianta navă-navă”. 

Totul este separat

Întrebat în legătură cu altă decizie a autorităților de la București, cea privind separarea fluxurilor de cereale, cel românesc de cel ucrainean, în condițiile în care, în ultimele luni, România a fost numărul 1 în UE la exportul de grâu, iar fermierii români se plângeau că nu au loc în port, ministrul Agriculturii a declarat că ”așa este”. Florin Barbu a explicat că, din cauza condițiile meteorologice, cu valuri foarte mari pe mare, navele nu au putut andoca pentru a fi încărcate și a pleca spre destinațiile respective, astfel că s-au creat cozi uriașe. ”Dar, în momentul de față, există dane separate, sunt intrări separate, fluxuri separate, pentru exportul cerealelor fermierilor români și pentru tranzitul cerealelor din Ucraina. Mai mult, vreau să vă și spun cantitatea de cereale pe care românii au exportat-o de la 1 ianuarie până de astăzi. Este vorba de aproape 8 milioane de tone”. 

Nu cred așa ceva

”Asta înseamnă că Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, cel al Economiei, prin grupurile de lucru pe care le-am avut, am demonstrat că fermierilor nu li s-a îngreunat partea de export. Să exporți 8 milioane de tone în șapte luni, eu zic că este bine”, a punctat ministrul Barbu. Cât au exportat ucrainenii? ”Mai puțin ca noi”, a spus șeful de la Agricultură. Dar ei vor să exporte vreo 40 de milioane de tone, a intervenit jurnalistul Bogdan Chirieac. ”Aceste cantități nu există în Ucraina”, a venit replica lui Florin Barbu. ”Din punctul meu de vedere, al Ministerului Agriculturii. Dacă în momentul de față, România a exportat mai mult decât Ucraina, eu cred că nu au capacitățile de care vorbesc, de 40 de milioane de tone. Nu există o evidență. Este zonă de război, nu se știe ce cantități are Ucraina, ne spun declarativ. Și mie mi-a spus ministrul ucrainean al Agriculturii, tot declarativ, că au 40 de milioane de tone, dar eu nu cred acest lucru, pentru că nu ai unde să stochezi o asemenea cantitate”, a spus Florin Barbu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik

Inflaţia a coborât până la 2,1% în Bulgaria

Rata anuală a inflaţiei a încetinit în august la 2,1%,...

Burse
pexels.com
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...


pixel