Ministrul Budăi: Noi în România nu mai avem impozitare unică

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Contribuțiile sociale sunt mult peste media OECD
Contribuțiile sociale sunt mult peste media OECD
Ministrul Muncii a explicat la ce s-a gândit Marcel Ciolacu atunci când a vorbit de impozitare progresivă. 

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a afirmat, marţi, că în România nu mai există o cotă unică de impozitare, dând ca exemple scutirile acordate celor cu venituri mici sau cele două tipuri de impozitare pentru societăţile comerciale.

"Noi în România nu mai avem impozitare unică. (...) Avem pensionari care până la 2.000 de lei nu plătesc absolut niciun leu impozit şi se plăteşte doar pentru suma de peste 2.000 de lei. Avem în economie (...) societăţi comerciale care plătesc 1% impozit pe venit, alţii care plătesc 16% impozit pe profit şi exemplele pot continua", a declarat Budăi la Ploieşti, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a adăugat că liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, s-a referit în special la deducerile care ar putea fi acordate celor cu venituri mici atunci când a adus în discuţie problema impozitării progresive.

"Când a vorbit Marcel Ciolacu de impozitare progresivă, nu s-a gândit la a introduce, în primă fază (...), cote mai mari de impozitare, ci, din cauza problemelor apărute cu preţurile (...), să acordăm anumite deduceri pentru cei cu salarii mai mici. Asta a fost baza discuţiei, nu neapărat pentru a introduce categorii de impozite mai mari. Va solicita preşedintele partidului o discuţie în coaliţie, ce va ieşi din coaliţie, vom comunica", a precizat ministrul social-democrat.

Citește și Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta

Într-un recent comentariu, profesorul Mircea Coșea a declarat zilele trecute că, în opinia lui, ”la un moment dat ar trebui să mărim taxele și impozitele, măcar acolo unde vedem clar că este cazul. Pentru că sistemul fiscal în România nu este corect, trebuie să fie rebalansat între muncă și capital. Ce se întâmplă cu prețul facturilor? Prețul la energie este, de fapt, un impozit mascat. TVA-ul mare este un impozit mascat. Prețul ridicat la carburanți este un impozit mascat. 

În ceea ce privește impozitul progresiv, Mircea Coșea salută ideea, dar subliniază că ”el nu se face în șase  luni. Impozitul progresiv este una dintre dintre cele mai dificile operațiuni fiscale din punct de vedere al logisticii. Trebuie inventariați toți creatorii de venituri, cum se numesc ei, distribuitori de venituri, este complicat. Nu dispunem de o posibilitate rapidă. Dar cred că până ce această criză nu începe să dea puțin înapoi, să ne abținem la a ne gândi la schimbarea registrului fiscal, pentru că lucrurile ar putea lua o turnură și mai proastă, a concluzionat Mircea Coșea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Mark Rutte
Bursa de Valori București

pixel