Ministrul energiei: Vrem să scădem dependenţa de gazele ruseşti. Să încercăm să stingem un bec

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Românii să mai stingă câte un bec, dacă vor ca țara să scape de dependenta de gazele rusești. Așa sună sfatul ministrului energiei, care spune că reducerea consumului înseamnă, implicit, importuri mai mici.  

Virgil Popescu, ministrul energiei: „Vrem să scădem dependenţa de gazele ruseşti. Una din metodele pentru a scădea consumul şi indirect dependenţa de importuri este de a economisi.

Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă. Nu ştiu dacă toţi vom putea face asta, dar putem încerca.

O să începem o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional pentru a încerca să educăm acest lucru. Va fi o informare pe scară largă ce înseamnă spre exemplu să închizi un bac, cât poți să economisești într-o lună, într-un an, ca să înţelegem că poate din lucruri simple pot rămâne bani în buget şi putem reduce importurile”, potrivit Digi24.

Citește și: Cererea globală de energie a depășit nivelul pre-pandemic

Cererea globală de energie primară a crescut cu 5,8% anul trecut și a depășit cu 1,3% nivelurile de dinaintea pandemiei din 2019, a anunțat marți BP în analiza statistică anuală a energiei mondiale 2022.

În 2021, energia primară a crescut cu cea mai mare cantitate din istorie, economiile emergente fiind responsabile pentru cea mai mare parte a creșterii, potrivit analizei energetice a BP, urmărită îndeaproape.

Energia primară a crescut cu 31 EJ în 2021, cea mai mare creștere din istorie și mai mult decât inversând declinul puternic al consumului de energie înregistrat în 2020. Cererea de energie primară în 2021 a depășit cu 8 EJ nivelurile pre-COVID din 2019. Creșterea energiei primare în 2021 a fost determinată de economiile emergente, în special de China, se spune în studiul BP, deoarece restricțiile de mobilitate legate de COVID au fost relaxate și industriile și-au revenit anul trecut.

În timp ce economiile emergente au stimulat consumul de energie primară anul trecut, cererea de energie primară în economiile dezvoltate a fost încă sub nivelurile din 2019 anul trecut, spune studiul.

Creșterea energiei primare între 2019 și 2021 a fost determinată în întregime de sursele de energie regenerabilă. Nivelul consumului de energie din combustibili fosili la nivel global a rămas neschimbat între 2019 și 2021, cererea mai mică de petrol fiind compensată de un consum mai mare de gaze naturale și cărbune, se afirmă în studiul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel