Ministrul Finanţelor cere sprijin financiar din partea UE pentru România, în contextul războiului de la graniţă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
sedinta Guvern
sedinta Guvern
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, cere instrumente financiare europene pentru a susține statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina, printre care și România.

Miniștrii de Finanțe din statele Uniunii Europene au agreat, împreună cu Comisia Europeană, principiile de acțiune în urma intervenției militare a Rusiei asupra Ucrainei, în cadrul unei sesiuni speciale privind consecințele economice și financiare ale acestei acțiuni. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a participat alături de ceilalți omologi din Uniunea Europeană la reuniunea informală a Consiliului ECOFIN care a avut loc astăzi, 25 februarie a.c., la Paris.

Principalele angajamente prezentate de Comisia Europeană în cadrul ECOFIN vizează oferirea unui important sprijin financiar de urgență pentru Ucraina, implementarea sancțiunilor financiare și economice convenite la Consiliul European, găsirea celor mai bune măsuri pentru limitarea consecințelor conflictului ruso-ucrainean asupra cetățenilor și companiilor din UE, accelerarea agendei de consolidare a independenței economice a UE, cu precădere în sectorul energetic.

Citeşte şi: Bursa de la Bucureşti, semn IMPORTANT de revenire după şocul declanşării războiului din Ucraina

”Alături de toate celelalte state din UE, România militează pentru deplina solidaritate cu poporul ucrainean, iar prin acțiunile la nivelul Comisiei Europene și a guvernelor statelor membre ne vom asigura atât de acordarea în continuare de ajutoare financiare de urgență pentru Ucraina, cât și de implementarea unor măsuri restrictive fără precedent care vor duce la izolarea financiară a Federației Ruse. Am convenit că aceste sancțiuni vor dura atât timp cât este necesar și ar putea fi completate cu decizii suplimentare.

În același timp, le-am precizat omologilor mei că trebuie să reflectăm asupra unor soluții concrete pentru statele UE cele mai afectate de această criză, aflate aproape de granița cu Ucraina. Din acest punct de vedere, apreciem că trebuie identificate de către Comisia Europeană instrumente de finanțare la nivel european care să fie specific adresate efectelor asupra economiilor noastre, în urma adoptării sancțiunilor economice aplicate Rusiei.

Unitatea se manifestă prin solidaritate, iar costurile acestei situații trebuie susținute la nivel național și european. Ne îndreptăm atenția și spre măsurile care să atenueze impactul acestei crize asupra cetățenilor și companiilor din UE, în special în privința prețului gazului și al energiei electrice, iar unitatea UE este cheia acestor măsuri. Nu în ultimul rând, ne-am asumat să continuăm pașii spre consolidarea independenței economice a UE, mai ales din perspectiva sectorului energetic, această direcție urmând să contribuie la creșterea durabilă și rezilientă a economiei europene” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel