Ministrul Mediului, răspunde acuzațiilor legate de pierderea fondurilor PNRR pentru păduri
Autor: Matei Ion
Data publicării:
România riscă să piardă banii europeni
România riscă să piardă banii europeni
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, joi, la Miercurea Ciuc, că banii pentru păduri din Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare (PNRR) nu vor fi risipiţi, aşa cum a susţinut organizaţia de mediu WWF România, într-un comunicat de presă.

"1,5 miliarde pentru păduri este o sumă colosală, în niciun caz nu vor fi banii risipiţi şi în niciun caz nu putem face reformă în fiecare an. Am avut exemple, mai ales la Ministerul Învăţământului, unde am ajuns cu reformele anuale; nu cred în aceste reforme continue. Cred în deciziile fundamentate, în deciziile care se iau pentru reforme de perspectivă, care au în spate o viziune şi sunt convins că tot Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare se va baza pe aceste viziuni care au în spate ţinte de perspectivă. Şi în ceea ce priveşte plantările, nu trebuie să ai zece reforme în fiecare an ca să faci plantări pe zeci de mii de hectare, nu trebuie să ai reforme în fiecare zi ca să poţi să finanţezi biodiversitatea şi asigurarea programelor de management pe ariile naturale protejate. Pot să-i asigur pe toţi membrii WWF că PNRR, atât pe păduri, cât şi pe celelalte domenii, programul în sine, se va baza pe un concept, pe previziuni şi pe planificări care privesc în viitor şi care au o perspectivă sigură", a declarat Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă.

'Redresare', nu 'relansare'. Dilemele Guvernului, în timp ce banii UE așteptă

Organizaţia de mediu WWF România a arătat joi, într-un comunicat de presă, că pădurilor şi ariilor naturale protejate li se alocă circa 1,5 miliarde de euro prin PNRR, însă aceste fonduri riscă să fie risipite, deoarece în domeniul pădurilor nu există un plan de reformă.

"Guvernul a discutat ieri, pentru a doua oară, detaliile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care propune investiţii de circa 40 de miliarde de euro, cu o treime mai mult decât fondurile europene alocate pentru România. Vestea bună este că pădurilor şi ariilor naturale protejate li se alocă o sumă record de 1,5 miliarde de euro. Vestea proastă e că aceste fonduri riscă să fie risipite fără finalitate, căci în domeniul pădurilor nu există, în acest moment, un plan de reformă", se menţionează în comunicat.

Potrivit organizaţiei de mediu, în fiecare an, România ar trebui să realizeze Planul Naţional de Reformă, care să includă sectorul forestier între reformele sale structurale-cheie şi să identifice nevoile concrete anuale, pentru a căror implementare să aloce ulterior fonduri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel