Ministrul Muncii: ”Este o minciună gravă care se rostogolește în spațiul public”

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Cine ce spune / Foto: Freepik
Cine ce spune / Foto: Freepik
Simona Bucura-Oprescu a vorbit inclusiv despre pensiile care se vor majora începând cu 1 ianuarie 2025. 

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, s-a adresat celor care propagă informații false în spațiul public, afirmând că zvonurile despre înghețarea a unui milion de pensii sunt complet neadevărate. "Este o minciună gravă care se rostogolește în spațiul public că un milion de pensii vor fi înghețate", a spus ea.

Majoritatea pensiilor cresc

Simona Bucura-Oprescu a detaliat situația reală a pensiilor din România, menționând că majoritatea pensionarilor au beneficiat de creșteri. "Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare", a explicat ministrul. În plus, 13,8% dintre pensii se vor majora la 1 ianuarie 2025, conform indexării prevăzute de lege. Aceasta înseamnă că, de la începutul anului viitor, și pensiile deja majorate vor beneficia de o nouă creștere.

Un procent mic de pensii

Un procent de 4,4% dintre pensii va rămâne la aceeași valoare chiar și după indexarea de la 1 ianuarie 2025, a explicat Bucura-Oprescu. Aceste pensii au fost stabilite inițial la un nivel superior contribuțiilor efective ale beneficiarilor, comparativ cu alți pensionari. Ministrul a subliniat că acest lucru se întâmplă deoarece, în prezent, nivelul acestor pensii este peste contribuțiile plătite. "Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeași bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare", a adăugat ea.

Echitate în sistemul de pensii

Ministrul Muncii a subliniat că scopul reformei pensiilor este de a asigura echitatea între toți pensionarii care au avut contribuții similare. "Repet, cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare, până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeași bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare, fiindcă asta înseamnă echitatea: cei care au avut mai puțin decât li se cuvenea, să ajungă din urmă pe cei care au avut mai mult", a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul a explicat că aceste diferențe se vor echilibra în câțiva ani, iar în final, toți pensionarii care au contribuit în mod similar vor avea pensii egale. Această abordare urmărește să corecteze inechitățile istorice și să asigure un sistem de pensii corect și just pentru toți cetățenii.

Nicio pensie nu va scădea

Un alt aspect important subliniat de ministrul Muncii este acela că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. "Cele 4,4% din pensii care rămân la aceeași valoare beneficiază de principiul de bază că nicio pensie nu scade în urma recalculării", a declarat Bucura-Oprescu. Ea a explicat că, dacă acest principiu nu ar fi fost aplicat, aceste pensii ar fi fost reduse pentru a reflecta contribuțiile efective ale beneficiarilor.

Ministrul a subliniat că s-a opus oricăror reduceri de pensii și că a protejat acești pensionari pentru a se asigura că nicio persoană nu suferă pierderi financiare în urma schimbărilor legislative. "I-am protejat pe acești pensionari care primeau pensii peste nivelul lor de contributivitate, adică pensii mai mari decât ceilalți pensionari care au muncit și contribuit la fel", a explicat ea.

Nu este vina lor!

Simona Bucura-Oprescu a accentuat faptul că problema inechităților din sistemul de pensii nu este cauzată de pensionari, ci de incoerența legislației din ultimele decenii. "Nu este vina lor că legislația anterioară le-a oferit pensii mai mari decât în cazul altor pensionari care au muncit și contribuit la fel", a declarat ministrul.

Ea a criticat discursurile politice care încearcă să exploateze acest subiect pentru a câștiga capital electoral, subliniind că adevărata nedreptate a fost comisă împotriva celor 82,5% dintre pensionari care au primit pensii mai mici decât ar fi meritat. "Celor peste 3,8 milioane de pensionari li s-a făcut dreptate prin această reformă a pensiilor", a concluzionat Simona Bucura-Oprescu, subliniind că reforma pensiilor este un pas important către echitate și justiție socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel