Ministrul turc al Energiei: Gazele din zăcămintele din Marea Neagră vor ajunge în gospodăriile populaţiei în martie

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ministrul turc al Energiei: Gazele din zăcămintele din Marea Neagră vor ajunge în gospodăriile populaţiei în martie / Photo by Luca Nardone
Ministrul turc al Energiei: Gazele din zăcămintele din Marea Neagră vor ajunge în gospodăriile populaţiei în martie / Photo by Luca Nardone
Gazele din noile zăcăminte care se explorează începând din 2020 în apele adânci ale Mării Negre vor ajunge în gospodăriile populaţiei la finele lunii martie, a anunţat, marţi, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, citat de agenţia EFE.

"Infrastructura pentru a aduce gazele pe uscat este gata în procent de 85%. În prima fază se vor transfera 10 milioane metri cubi pe zi; în a doua 40 milioane mc. La finele lunii martie vom începe să introducem primele gaze în sistem", a spus oficialul turc într-o conferinţă de presă.

Donmez a reamintit că, în urma descoperirii unui nou zăcământ, anunţată luni de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, rezervele estimate din Marea Neagră se ridică la circa 710 miliarde mc.

"Până acum am deschis zece puţuri pe fundul mării şi vom deschide alte 30 până la finalizarea acestor lucrări, în 2026", a explicat ministrul.

Din 2007, Turcia, care consumă circa 60 miliarde mc de gaze pe an, exploatează zăcăminte de gaze în apropierea coastelor Mării Negre, dar este vorba despre cantităţi mici, care nu reuşesc să reducă substanţial dependenţa de importurile din Rusia, Azerbaidjan şi Iran, mai scrie EFE.

În 2020, însă, a fost anunţată descoperirea unui enorm zăcământ de gaze în apele adânci, la circa 170 kilometri de coastele sale, în Marea Neagră, şi de atunci Turcia pregăteşte exploatarea comercială a acestor resurse. 

Preţul gazelor continuă să scadă în Europa. Care este explicaţia

Preţul gazelor continuă să scadă în Europa graţie prognozelor meteo favorabile.

Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa au continuat să scadă marţi, în condiţiile în care vremea blândă de la sfârşit de an a redus îngrijorările cu privire la aprovizionare şi a permis creşterea stocurilor, transmite Bloomberg.

Preţurile de referinţă la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut marţi dimineaţa cu până la 3,6%, după ce săptămâna trecută s-au prăbuşit cu aproape 30%, în condiţiile în care temperaturile în Europa de Nord-Vest ar urma să rămână peste medie până după Anul Nou. Livrările abundente de gaze lichefiate, gradul de umplere peste medie a depozitelor de gaze şi diminuarea obişnuită a cererii de gaze din partea sectorului industrial la final de an contribuie la scăderea preţurilor de referinţă în regiune.

În jurul orei 10:38 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 0,8% până la 82,34 euro pentru un Megawatt-oră.

Temperaturile peste medie cumulate cu o producţie mai mare de electricitate a turbinelor eoliene au permis Germaniei să acumuleze gaze naturale în ultimele cinci zile, a informat preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA), Klaus Mueller, într-o postare pe Tweeter. Acesta a adăugat că aceasta este o veste bună în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării cu gaze în 2023.

Potrivit Bloomberg, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa a crescut pe parcursul week-end-ului, de la 82,9% până la 83,1%, în condiţiile în care vremea blândă a permis ţărilor să depoziteze excesul de gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...


pixel