Mircea Coșea a început comentariu prin a declara că: ”Trebuie să înțelegi după care să comentezi. La noi încă nu s-a înțeles ce se întâmplă, nu s-a înțeles dezastrul care a avut loc. Nu ne-am asteptat la el și nu ne-am pregătit pentru el iar acum se încearcă găsirea unor soluții spectaculoase dar care, după părerea mea, nu vor rezolva situația”.
Profesorul a continuat explcând că: ”Omenirea a trecut prin această criză pandemică, a venit criza energetică. Dar ceea ce se întâmplă acum va afecta mult mai mult decât pandemia și energia, pentru că există două elemente care pe mine mă îngrijorează.
Coșea și-a exprima îngrijoarea spunând că: ”Nicăieri în lume, și la noi mai mult ca oriunde, nu s-a găsit o soluție pentru criza energetică. Nu suntem în situația în care să spunem că pe undeva s-a rezolvat. Prețurile au crescut enorm. Economiile cele mai dezvoltate au tot aspect de energofage. Astfel, în situația în care prețul energiei crește acestea nu mai pot suporta acest cost. La noi a fost vizibi, multe falimente, întreprinderi mari care și-au încetat activitatea”.
Citește și: Banca Centrală a Rusiei ia măsuri fără precedent. Încep interdicțiile
Economistul a continuat spunând că: ”Aici trebuie să găsești o soluție și este foarte greu acum. Pentru că nu există pregătire iar în domeniul energetic pregătirea unui program energetic cere timp și bani”.
Analistul a mai spus căâ: ”Pentru mine este o altă chestiune care este foarte complicată. În ce măsură vor afecta sancțiunile economia Rusiei. Rusia exportă în continuare gaze, o chestiune ciudată, fără ieșire pentru anumite țări”, și-a exprimat mirarea atât profesorul Coșea cât și Muhamad Murad. Economistul a comentat în continuare că: ”Nu cu mult timp în urmă în Europa se pregătea un complex, pe care eu l-am numit, industrialo-energetic printr-o legătură puternică a Rusiei cu Germania. Germania era puternic tehnologizată iar Rusia avea resurse, deci era o situație win-win”.
Profesorul a contiuat comentariu spunând că: ”Asta a fost explicația și pentru faptul că Germania a avut o poziție destul de reticentă față de sancțiuni. Însă acum pare să fie mai decisă să treacă la o politică mai pregătită pentru orice, energetic și militar. Dar, 40% din necesarul de energie al Germaniei vine din Rusia”.
Mircea Coșea s-a întrebat în aceastp situașie: ”Cum înlocuiești? Ce faci? Dărâmi tot sau accepți un preț mai mare?
La întrebarea ”Care ar fi interesul economic al lui Putin”, chestiune ridicată de Muhammad Murad, Mircea Coșea a spus că: ”În ultimii 10 ani, economia Rusiei nu s-a putut dezvolta intensiv. Adică, dezvoltare prin tehnologie mai înaltă, prin cercetare, dezvoltare. Ei au continuat o dezvoltare extensivă. Este modelul motorului cu ardere intrernă, după cum spunea economistul rus Vasili Leontiev, care ulterior a devenit american și a fost și laureat al premiului Nobel pentru economie. Adică, bagi benzină, motorul merge, nu mai bagi benzină motorul nu mai merge”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...