Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Prima lecţie pe care cred că trebuie să o învăţăm este că trebuie să ne bazăm din ce în ce mai mult pe resursele proprii. Pentru că în sistemul global de valori, de servicii, de mărfuri, pot să apară dificultăţi, blocaje, cum s-a întâmplat în timpul pandemiei şi atunci, simplul fapt că nu se produceau măşti decât într-o singură ţară din lume, arată că la nivel naţional resursele trebuie folosite astfel încât să te poţi proteja de o eventuală criză a legăturilor globale. Pentru că pandemia ne-a învăţat că modelul global al economiei este în schimbare şi că efectele regionalizării le surclasează pe cele globale.
Al doilea lucru este că nu există niciodată siguranţa că un ciclu economic merge doar pe un trend pozitiv. Se pot întâmpla oricând decalaje care pot face ca un ciclu economic pozitiv să se oprească şi să devină negativ. Am învăţat până acum că se bloca acest ciclu pe motive financiare sau imobiliare. Iată că se poate bloca şi pe motive care nu ţin de economie, ci de alte cauze, aşa cum e acum cea sanitară. Oricât de bine ar merge economia, ea trebuie să fie pregătită pentru efecte din domenii absolut neeconomice", a transmis profesorul.
"Tot ce părea permanent se poate schimba deodată"
"În al treilea rând, ne aşteptăm ca ceea ce până în momentul de faţă părea să fie permanent şi neschimbabil, să se schimbe deodată. Astfel, tot ce însemna libera circulaţie a persoanelor şi a informaţiilor se blochează, ceea ce înseamnă că trebuie să existe o protecţie a valorilor, ca ele să nu fie distorsionate. Circulaţia valorilor pe economia globală s-a dovedit a fi oricând blocabilă. Am învăţat că lanţurile valorice, care produc un telefon prin 40-50 de piese produse în diferite ţări, pot oricând să cadă.
A patra lecţie este ...
Citește tot articolul pe DCNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...