Din punct de vedere economic, profesorul Mircea Coșea prognozează că în România se va confrunta o suspendare a planurilor de investiții străine.
”Noi deja am intrat în război. Suntem una dintre victimele colaterale cele mai importante. Dincolo de partea militară, România a intrat într-o zonă care în economie se numește zona de așteptare. Adică, fiind atât de aproape de imprevizibilă, chiar dacă nu va fi o ocupație masivă a teritoriului Ucrainei, deplasarea de forțe rusești, care costă enorm, nu poate fi lăsată fără urmări”, este de părere analistul economic, într-o intervenție la B1TV.
Profesorul de economie Mircea Coșea vede o scădere a interesului investitorilor străini în a face afaceri la noi în țară.
”Se așteaptă rezultatele acestor acțiuni (ale Rusiei n.r.). Așteptarea poate fi de ani de zile, un deceniu. Deci, trebuie să ne așteptăm în viitor la un interes mai mic al investitorilor străini.”, subliniază Coșea.
Analistul estimează că o eventuală agresiune a Rusiei va genera un val de refugiați, care va ajunge și în România.
”(Refugiații n.r.) nu vor veni în România ca cei din Asia. Vor rămâne aici pentru o anumită perioadă de timp. O bună parte dintre ei nu vor rămâne în România pentru că, pe modelul celor din Republica Moldova, ei vor beneficia de pașaport românesc și vor pleca în Vest, dar unii vor rămâne”, mai spune analistul economic.
Exportul de cereale, avantaj România
”Avem și un avantaj: dacă se închid porturile Ucrainei (în urma agresiunii Rusiei n.r.), România câștigă foarte mult de pe urma exporturilor de cereale. Pentru că concurentul nostru la exporturi de cereale este Ucraina. Nu este momentul să ne bucurăm, dar este un avantaj pe care am putea să-l avem”, arată analistul.
Perturbările pe care un conflict militar le-ar putea genera în furnizarea gazelor pe rutele din Ucraina ar fi minore, întrucât importurile de gaze ale României se fac pe ruta ungară.
”Din punct de vedere al energiei, noi importăm mai puțin gaz, nu suntem direct racordați la importul de gaz, pe conductele Ucrainei”, declară Mircea Coșea.
Acest lucru a fost confirmat și de către specialistul în energie Dumitru Chisăliță, care arată că dependența față de gazele din Ucraina este destul de scăzută.
”În ultimii 20 de ani s-au construit diverse conducte care ocolesc Ucraina. Avem Nord Stream 1, Blue Stream, TurkStream. Practic, dacă acum 20 de ani gazele treceau prin Ucraina, acum doar 21% mai traversează Ucraina. În momentul în care Nord Stream 2 va fi operaționalizat, nu va mai trece niciun metru cub de gaz prin sistemul de transport ucrainean pentru a ajunge la țările din vestul Europei”, punctează expertul, potrivit DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...