Mircea Coșea, despre noua OUG pe energie: Au complicat lucrurile și mai tare. Și o întrebare pentru Virgil Popescu: Cum calculați nivelul profitului pe care îl considerați normal?
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Am dorit să aflăm opinia și unui alt analist economic și l-am întrebat pe profesocul Mircea Coșea ce crede despre noua ordonanță de urgență pe energie care a fost dată cu chiu-cu-vai de Guvernul Ciucă.

Profesorul Mircea Coșea spune că s-a făcut ceva doar ca să fie făcut ”dar problemele de fond n-au fost rezolvate. Din contră, mie mi se pare că apar probleme în plus. Spre exemplu, la marile întreprinderi problema nu e rezolvată deloc. Nici la întreprinderi mici și mijlocii, iar la consumatorii casnici plafonul mi se pare mic. Deci nu cred că e niciun fel de speranță că se vor îmbunătăți lucrurile”, a spus economistul și a continuat spunând că ar trebui ca guvernanții să nu privească populația ca pe unii care nu înțeleg lucrurile.

Profesorul a continuat spunând că: ”Problema aceea cu amenzile pe care vor să le dea în cazul în care se depășește nu știu ce profit, toate astea sunt atât de greu de realizat în practică. Un singur lucru aș vrea ca să îmi spună și mie domnul Virgil Popescu, cum calculează dânsul nivelul profitului pe care pe care îl consideră normal și de la care începe să considere că e anormal. În ce bază,  cât există o atât de mare fluctuație pe piață? Prețurile nu sunt stabile, când există importuri. Toate lucrurile astea arată că, de fapt, în practică va fi foarte greu să ne închipuim că cineva va fi în stare să aplice acele amenzi de care se discută. Taxa de solidaritate, este și ea un lucru care sună bine, dar în practică și asta se realizează foarte greu, pentru că și aici statul preia niște bani pe care îi duce unde și când”.

Profesorul Coșea a subliniat că: ”Lipsa de transparență mi se pare evidentă aici. Deci, ca să fiu sincer, nu mă așteptam la o rezolvare a situației sau la o îmbunătățire, dar măcar la niște lucruri puțin mai acceptabile, din punctul de vedere al modului în care se realizează. Nu sunt realizabile, nu ai cum să aplici ce își doresc domniile lor acolo. Singura intenție care este copiată după ceea ce se întâmplă în alte țări europene este această tendință de a împinge consumatorul spre economisire, ceea ce nu e rău. Ăsta e un lucru bun, dar dacă ne uităm la plafoanele pe care alte țări erau făcute, la noi plafonul este foarte mic, plafon impus la consum este foarte greu de respectat. Nu știu cine va putea să aibă un astfel de consum. Cei mai mulți vor trece pe piața prețurilor contractuale care poate să fie oricât de mare, fără nicio limită. Deci, în concluzie, cred că nu s-a făcut nici un progres, ba din contră, lucrurile s-au complicat, s-a creat impresia că Guvernul e conștient că există în piață niște răufăcători, ca să zic așa, care au niște profituri foarte mari și pe care vor neapărat să-i penalizeze cu 5% din cifra de afaceri. Dar ca să pui în practică lucrul ăsta, mi se pare foarte greu”, a conchis economistul Mircea Coșea.

Citește și: Mircea Coșea: Guvernele trebuie să înceteze să-și umple bugetele prin exploatarea propriilor cetățeni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel