Mircea Coșea explică cine are interesul ca România să NU intre în Schengen și de ce e importantă România în războiul din Ucraina

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul de economie Mircea Coșea, invitat la dezbaterea la dezbaterea ”Noi responsabilități după intrarea în Schengen. România, prima linie de apărare împotriva contrabandei cu tutun”, organizată de trustul DC News Media Group, a făcut o analiză extrem de interesantă și exhaustivă  legată de situația României în contextul războiului din Ucraina.

Mircea Coșea a declarat că: Din punctul meu de vedere, nu ne mai putem baza pe faptul că eforturile pe care noi le facem vor fi apreciate în așa fel încât Olanda sau alte țări vor spune ”Da România merită să fie în Schengen!”. Nu! Intrarea României și a Bulgariei în Schengen au devenit probleme globale, cel puțin euroglobale. Lucrurile s-au schimbat foarte mult de vreo câteva luni de zile. Intrăm dintr-o economie de model neoliberală într-o economie de război, care presupune cu totul alte reguli. Or, în condițiile de față, Europa nu se deschide, Europa se închide. Deschiderea Europei prin trecerea în Schengen a acestor două țări ar fi fost o deschidere din punct de vedere al tot ceea ce înseamnă piață. Nu! Europa se închide. De ce? Pentru că apar niște elemente care, după părerea mea, în viitoarele săptămâni, poate chiar și mai curând, vor lua și o formă diplomatică. Și anume, multe contacte diplomatice pe care România le are, vor arăta că aproape toată lumea e favorabilă intrării României în Schengen, dar vor apărea niște condiții care vor întârzia lucrurile. Aceasta întârziere e necesară pentru că au apărut niște lucruri neclare în legătură cu Ucraina. Ceea ce se credea nu s-a realizat, și anume alegerile din Statele Unite ale Americii au mers pe o linie care unii o așteptau ca fiind închisă”, a explicat profesorul Mircea Coșea.

Economistul a mers mai departe în analiza sa și a explicat că: ”În Europa avem anumite forțe care înțeleg efectul războiului din Ucraina ca pe niște elemente care le victimizează colateral, și aici mă refer la Italia, la Suedia, la Ungaria, la Grecia. Și atunci România și Bulgaria vor fi puțin amânate. De ce e nevoie? E nevoie ca această graniță, cum spuneați dumneavoastră, cea mai lungă pe care noi o avem cu un război adevărat”, a punctat economistul și a continuat spunând că: ”Și aici sunt de acord cu domnul Chirieac. E un război adevărat! Al Treilea Război Mondial, dar care este total diferit de cel care a fost până acum. Da, e un război, aduce în fața Europei niște probleme pe care le poate rezolva și prin neintrarea în Schengen a României și Bulgariei, adică un filtru mai puternic în această fază. Este pericolul iminent al unui flux de emigrație fantastic în viitoarele luni. 2024 este, conform analizelor occidentale, ca fiind un an în care migrația se va dezlănțui pentru că apar niște lucruri care în Ucraina nu se rezolvă, s-ar putea să apară alte conflicte în zona, în zona caucaziană, s -ar putea să apară un conflict Israel-Iran. În sfârșit, sunt lucruri care nu mai pot fi controlate din punct de vedere al migrației. Și atunci, un Schengen aici e un filtru, nu e o mare barieră, dar, e un filtru de care se bucură o țară ca Ungaria, care nu-i de acord cu nicio migrație, de care se bucură noul guvern italian, care e total împotriva migrației, Suedia, care până acum era foarte neutră din acest punct de vedere, dar care este acum foarte reactivă și, paradoxal, chiar și Grecia”, a mai arătat profesorul de economie Mircea Colea.

Analistul a mers mai departe și a explicat că: Al doilea lucru important este mutarea conflictului pe termen lung în Marea Neagră. Asta e o realitate, suntem aici nu avem ce face. Marea Neagră înseamnă porturi, înseamnă trafic de mărfuri, înseamnă un control foarte sever. Schengen-ul e necesar și aici. A treia problemă [...] este reconstrucția Ucrainei. Eu nu sunt optimist în legătură cu participarea noastră. Noi nu am reușit niciun post-conflict să fim participanți la reconstrucție. Aici se pune problema unui principiu de politică externă care se numește diplomație economică, care înseamnă că acest capital sau instituții care vor să meargă în Ucraina să fie sprijinite diplomatic. Or, noi așa ceva nu am practicat până acum și nu știu dacă vom practica de acum înainte, dar va fi o foarte mare luptă de concurență între firme puternice din țările puternice pentru a investi și a folosi o piață golită de orice fel de concurență pentru eficientizarea și mărirea capitalului. Schengenul poate fi manevrat aici în așa fel încât unii să fie favorizați, alții mai puțin favorizați. Și exista încă un element pe care Germania l-a sesizat, dar nu a mers până la capăt cu el, și anume creșterea importantă a traficului de mărfuri. Și când zic mărfuri mă refer la cele care nu pot fi nominalizate din raționamente, legate de secretele de stat. Mărfuri care intră și ies din Ucraina. Conform ultimelor date Eurostat, acest trafic de mărfuri este mai important în România decât în Polonia, începând din luna mai. România, care va fi și un hub de trecere de la ecartament lat la alt tip de ecartament, este actorul principal aici, care trebuie să fie și el reglementat cumva. Unii trebuie să stea mai mult, alții mai puțin la vamă. Alții n-au ce căuta pe la vamă. E un control pe care Uniunea Europeană și alții vor să îl impună acestei tentații a Rusiei de a duce războiul și prin influențe de transport și importurile de mărfuri”.

Mircea Coșea a mai declarat că: ”Eu cred că în aceste condiții anumite forțe politice importante ar fi mai interesate să mai mențină România și Bulgaria în acest status, punându-ne un fel condiții în plus. Adică, de dotare, de funcționare, ca să fim până la urmă un instrument valabil, ceea ce probabil că se va întâmpla”. 

Profesorul a mai arătat un lucru interesant legat de contrabanda cu țigări spunând că: ”Încă din secolul 17, un economist al lui Ludovic al XVI lea, care era și bancher ultracunoscut, domnul Necker, a spus un lucru care e valabil și azi. Economia suferă și va suferi toată viața ei de trei boli: șomaj, inflație și contrabandă. Acestea țin de funcționarea pieței, ele sunt favorabile și nefavorabile și lucrează în așa fel încât aduc lucrurile la un echilibru”, a punctat economistul și a continuat arătând că: ”Contrabanda e necesară, economia neagră e necesară! Ea nu poate să dispară, pentru că e o supapă pe care unii o folosesc mai inteligent, alții mai puțin inteligent dar toți o folosesc. Deci contrabanda va exista și dacă mai luăm o cifră pe  și anume cât din contrabandă pleacă din România, România fiind o țară de tranzit, trebuie să ne mai gândim la un lucru că profiturile contrabandei ajung departe în Europa, nu numai în România. Trebuie să vă gândiți că există o contrabandă pe care nu o luăm acuma în seamă, dar care este catastrofală pentru România și nivelul de trai. Și în viitoarele luni se va vedea! Contrabanda cu legume, fructe, carne dar și flori. Deși pare că e neimportant”, a mai spus profesorul Coșea care a atras atenția asupra unul lucru foarte grav și anume că această contrabandă nu se va putea rezolva aici: ”Vreau să vă spun că lucrurile se reglează în altă parte și este o urmare a faptului că în ultimele luni lumea s-a schimbat. În mare parte se va schimba și în viitor, pentru că lucrurile pe care noi le considerăm ca fiind pasagere, chiar Banca Națională a României face această apreciere și acum, că inflația e pasageră. Nu! Inflația va deveni un modus vivendi pentru aproximativ două trei decenii, pentru că este expresia cea mai corectă a incapacității resurselor de a acoperi nevoile consumeriste. Deci, această schimbare extraordinară pe care noi o trăim, dar nu o realizăm, cuprinde și Schengen”.

Profesorul de economie Mircea Coșea a mai adăugat cu un umor amar că: ”Știți, schimbările sunt complicate. Confucius ar fi zis o dată că schimbarea este ca și când ai vrea să prinzi o pisică neagră într-o cameră, în întuneric. Și tot el a adăugat că e și mai greu atunci când pisica nici nu e în cameră. Cam așa stau lucrurile și acum. Noi nu știm ce ne așteaptă, nu avem predictibilitate. Nimeni nu are în lumea asta predictibilitate, nu știm ce ne așteaptă și trăim cu această psihoză a unor vremuri grele, care poate că nu o să fie chiar așa de grele. Dar, oricum schimbarea pe unii îi va duce în sus, pe alții va duce în jos, iar după părerea mea, situația noastră acuma în Schengen sau relativ la Schengen este o mare oportunitate pentru România, pentru că România devine un actor principal în zona asta. Deja a devenit, dar pasul devine și mai mult. Și asta e o chestiune pe care cei care ne conduc azi trebuie să o evalueze și să o speculeze în sens pozitiv!,  a conchis Mircea Coșea analiza.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel