Mircea Coșea, revoltat: Urzicile au ajuns un lux, se vând la promoție cu 20 lei/kg
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Crește singură, oriunde, dar costă .....
Crește singură, oriunde, dar costă .....
EXCLUSIV
Profesorul de economie Micea Coșea a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani” a vorbit despre adevăratul chip al inflației, despre prețuri absolut aberante și s-a întrebat de ce noi nu facem cum au făcut alții care acum o duc mai bine.

Mai este posibil să se atingă un inflație exprimată printr-o singură cifră?

”De la bun început am declarat că nu cred în această inflație cu o singură cifră, dar încetul cu încetul am ajuns la concluzia, ca urmare a evenimentelor din ultimele săptămâni, că nici nu are importanță. Nu are importanță cu cât inflația este mai mică sau mai mare. Important este cât este inflația pe grupe de produse, nu pe medie. Iar noi suntem într-o situație dezastruoasă a puterii de cumpărare, pentru că inflația la alimente este de aproape 50%-60%, ba chiar de 100% din inflația medie.

Începi să te sperii

În momentul în care nu mai ai produse alimentare care nu mai pot fi cumpărate, pentru că prețurile depășesc orice limită, în momentul în care se face promovare la produsele tradiționale românești ale celor mai sărace categorii de cetățeni la prețuri exorbitante, începi să te sperii. Și o să dau un exemplu: azi a apărut o reclamă, conform căreia un mare supermarket vinde urzici cu 20 de lei kilogramul. Vinde ștevie cu 20 de lei kilogramul. Înainte, astea se luau pe nimic. Cum ajungi să faci așa ceva? Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă lipsă totală de preocupare pentru cultivarea acestor produse. Ai nevoie de ele, pentru că românul mănâncă urzici, cultivă. Polonezii au cultiva melci, au cultiva fructe de pădure, pentru că s-au cerut.

De ce nu facem și noi la fel?

De ce nu facem și noi la fel? Când ajungi la o inflație în care un kilogram de urzici, care înainte nu costau bani, pentru că se culegeau, să coste 20 de lei, îți dai seama că inflația cu o singură cifră, chiar dacă Banca Națională spune că e bună, nu are importanță pentru românul de rând. Are importanță pentru ratele bancare, dar pentru românul de rând nu are. Ceea ce trebuie făcut în legătură cu inflația este să se treacă de la încercarea de atenuare a efectelor inflației, la încercarea de a atenua cauzele inflației”, a spus profesorul Mircea Coșea. 

Prima mare întrebare

În context, el a amintit că, în România, efectele inflației se atenuează prin palchete sociale. ”Nu este o critică”, a ținut să sublinieze profesorul de economie. ”Se dau pachete sociale celor defavorizați. I-a lovit inflația în mod serios pe cei care au sub 2000 de lei pe lună? Le dai mai ieftin, le dai una, alta, energie, lemne de foc. Prima întrebare este: mai este această categorie singura defavorizată în România? Nu cumva defavorizarea începe să urce și spre clasa mijlocie care este și ea afectată de ratele la bănci, spre exemplu? Asta este o întrebare. 

Lasă pensiile cum sunt, dar umblă la prețuri

În al doilea rând, altă întrebare. Poți să susții această atenuare a efectelor sociale fără să ai o economie performantă, care să-ți ofere surse de acoperire, pentru că, altfel, mergi pe împrumuturi? Iar a treia întrebare este: de ce nu mergi pe altă cale? Lasă pensiile așa cum sunt, de 2000 de lei, dar reduci prețurile. Și atunci puterea de cumpărare crește. De ce nu umbli pe prețurile la energie? De ce nu reduci prețurile la îngrășăminte, la apă, la electricitate, pentru ca fermierul român să poată să vină pe piață cu ardei, cu roșii și cu alte produse mai competitive decât cele turcești? Toate lucrurile acestea țin de o anumită optică, de o anumită viziune”, a subliniat profesorul Mircea Coșea. 

Despre ce este vorba, ascultați în interviul acordat de profesorul Mircea Coșea în cadrul emisiunii ”Totul despre bani!”

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...


pixel