Mircea Fechet (sistemul garanție/returnare): Există așteptări privind expunerea pe piață a unor cantități de băuturi care nu sunt cuantificate de stat
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit în cadrul conferinței "Reciclarea în România, în fața celei mai mari provocări de până acum", eveniment organizat de DC Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, Știri Diaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DCNewsTV și RadioDCNews.

Ministrul a spus că: ”Sistemul de garanție și returnare va prelua ambalajele marcate cu logo-ul specific, cum ar fi sticlele, PET-urile sau dozele pentru care s-a achitat o taxă de garanție. Celelalte materiale, cum ar fi hârtia sau alte tipuri de plastic care nu sunt parte a ambalajelor de băuturi, vor continua să fie depuse în centrele de colectare din apropierea blocurilor sau în containerele specifice. Dacă această colectare se realizează individual, sistemul este considerat unul complementar, oferind sprijin. Ținta acestui sistem este la nivel național”.

Oficialul a mai afirmat că este important ”să subliniem că impactul detaliat al acestui sistem asupra fiecărui sector nu poate fi cunoscut în totalitate. Totuși, beneficiile ecologice, economice și pentru România în ansamblu vor fi semnificative. Este posibil ca implementarea acestui sistem să aibă modificări asupra cantităților de materiale reciclabile care ajung în centrele de sortare, frecvența colectării, numărul de centre de colectare și tarifele în anumite situații”.

Ministrul a mai spus că este dificil de anticipat în detaliu impactul asupra fiecărui sector, dar avantajele pe termen lung pentru mediu și economie vor fi evidente. Totodată, există așteptări privind expunerea pe piață a unor cantități de băuturi care, în prezent, nu sunt cuantificate de statul român. Este posibil ca acest sistem să confirme sau să infirme aceste așteptări.

Mircea Fechet a arătat că pe lângă aceste aspecte, sistemul de garanție și returnare poate aduce transparență asupra pieței, oferind informații precise și actualizate cu privire la cantitățile de produse aflate pe piață. Aceasta poate conduce la o colectare mai precisă a taxelor precum TVA-ul și alte impozite, asigurându-se astfel că statul își îndeplinește scopul în mod eficient. Este important de observat că acest sistem nu doar contribuie la cunoașterea detaliată a produselor disponibile pe piață, ci și la îmbunătățirea colectării impozitelor și taxelor pe care fiecare cetățean le plătește.

Reprezentantul guvernului a mai explicat că sistemul de garanție și returnare ”poate elimina sau reduce cantitățile de produse care sunt comercializate sau se pierd într-un segment neoficial al pieței, oferind astfel o transparență mai mare în aceste procese. Aceasta ar putea reprezenta un beneficiu semnificativ indiferent de sectorul la care ne referim. În esență, este un scop nobil de a cunoaște exact ce produse sunt disponibile pe piață, facilitând astfel o colectare mai precisă a taxelor și impozitelor, asigurându-se că statul își îndeplinește obiectivele în mod corespunzător”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...


pixel