Mituri demontate despre contoarele inteligente

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Contor inteligent
Contor inteligent
În spațiul public și pe rețelele de socializare au apărut de-a lungul timpului diferite informații despre contoarele inteligente, unele dintre ele nu sunt altceva decât dezinformări în legătură această tehnologie și care pun la îndoială eficiența și siguranța acstor echipamente esențiale pentru modernizarea rețelelor electrice. Acesta este motivul pentru care dorim să vă arătăm de ce aceste mituri despre contoarele inteligente nu sunt adevărate.

Contoarele inteligente NU cresc consumul de energie

Chiar dacă instalarea unui contor inteligent nu înseamnă că imediat clienții încep să facă economii de energie electrică, ele permit acestora să obțină date utile prin care pot monitoriza mai strict consumul propriu de energie și să își pot își face planuri de consum care pot duce la reducerea costurilor. În plus, contorul inteligent folosește pentru propria funcționare o cantitate similară de energie precum un contor clasic digital.

Contoarele inteligente NU afectează mediul înconjurător

Chiar dacă acestea nu pot rezolva singure schimbările climatice, ele contribuie la dezvoltarea rețelelor inteligente. Datele pe care contoarele inteligente sunt capabile să le genereze permit operatorilor de rețele electrice să înțeleagă câtă energie electrică se utilizează, când și unde. Acest lucru este crucial pentru a permite integrarea energiei regenerabile într-un mod cât mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Contoarele inteligente NU afectează siguranța datelor

Contoarele inteligente sunt cu adevărat sigure. Metoda de criptare a datelor este aceeași cu cea utilizată de bănci. Totodată, datele personale precum numele, adresa și detaliile contului de client nu sunt stocate de contorul inteligent. Mai mult atât furnizorii cât și distribuitorii de energie electrică sunt obligați să respecte legislația privind prelucrarea datelor cu caracter personal și nu pot folosi datele obținute prin intermediul contorului inteligent pentru vânzări sau marketing decât dacă clientul își dă permisiunea pentru acest lucru.

Contoarele inteligente NU emit radiații

Contoarele inteligente trebuie să treacă aceleași teste ca orice dispozitiv din casă, la fel cum se întâmplă cu smartphone-urile sau cuptoarele cu microunde. Potrivit cercetătorilor specializați în domeniul protecției împotriva radiațiilor, contoarele inteligente NU prezintă un risc pentru sănătate, iar autoritățile de control precizează că aceste echipamente sunt sigure și nu depășesc standardele de siguranță ale UE.

Contorul inteligent NU consumă multă energie pentru a funcționa

Funcționarea contorului inteligent, nu îl va costa pe client niciun ban în plus. Afișajul intern, care arată cheltuielile și consumul de energie în timp real, va utiliza o cantitate minusculă de energie dacă este conectat. Mai mult decât atât, instalarea acestor echipamente este gratuită.

Companiile de energie NU sunt singurele beneficiare ale tehnologiei

Contoarele inteligente reprezintă un pas important în modernizarea rețelei electrice din România, de care va beneficia toată lumea. Pe lângă faptul că reprezintă unul dintre pilonii majori care contribuie la dezvoltarea rețelelor inteligente, acestea ajută oamenii să își scadă costurile cu energia electrică și să reducă impactul asupra mediului. Contoarele inteligente vor contribui la tarife mai mici pentru clienți, deoarece companiile de energie vor putea, cu ajutorul lor, să scadă costurile de operare a infrastructurii, precum și perioadele de întreruperi ale curentului electric. Nu numai că rețelele inteligente vor permite o creștere a fiabilității energiei regenerabile, dar vor contribui și la creșterea numărului de vehicule electrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel