Mobilizarea cerută de Putin subminează economia Rusiei

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cozile la granița cu Georgia se întind pe mai mulți kilometri
Cozile la granița cu Georgia se întind pe mai mulți kilometri
Decizia lui Vladimir Putin de a mobiliza 300.000 de oameni pentru a lupta în rîzboiul său declanșat în Ucraina lovește două dintre punctele slabe ale economiei rusești deja slăbite.

Ordinul smulge de la locul de muncă aproximativ unul din o sută de lucrători activi ai țării pentru a-i trimite pe front, în condițiile în care șomajul care a scăzut la un nivel record - combinat cu exodul rușilor care fug din țară pentru a evita mobilizarea - înseamnă că există puțini candidați pentru a-i înlocui. Și este posibil să afecteze finanțele deja fragile ale rușilor, lăsând familiile unora dintre recrutați fără bani.

"Mobilizarea produce un șoc negativ puternic asupra sentimentului consumatorilor", a declarat economistul Renaissance Capital, Sofya Donets. "Vom asista la o strategie de renunțare la achizițiile inutile și la o scădere profundă a cererii." Ea preconizează că scăderea va adăuga aproximativ 0,5% la contracția PIB-ului din acest an.

Bloomberg Economics se așteaptă, de asemenea, ca mobilizarea să adâncească scăderea PIB-ului și să stimuleze inflația în acest an. "Mai rău, este probabil ca aceste ramificații să persiste în următorii cinci ani", a declarat economistul rus Alexander Isakov.

Economia țării a rezistat mai bine decât au prezis mulți în fața sancțiunilor radicale impuse de SUA și aliații săi din cauza invaziei. Guvernul se așteaptă în continuare la o contracție de aproximativ 3% în acest an și de 1% anul viitor, cu o inflație care se situează mult peste țintă.

Viteza mișcărilor de la Kremlin din ultima săptămână i-a făcut pe economiști să se străduiască să țină pasul. Dmitri Polevoi de la Locko Invest a publicat marți un raport în care încearcă să evalueze ce ar putea însemna impunerea legii marțiale - un lucru despre care Kremlinul a declarat că nu este în discuție în prezent - pentru economie și piețele financiare. 

Pe lângă creșterea riscului unei recesiuni mai profunde și a unei lovituri mai mari pentru finanțele publice, el a avertizat asupra posibilelor preluări a unor companii de către stat și a introducerii unor rate de schimb multiple.

Deja, companiile se străduiesc să evite ca angajații lor să fie recrutați, având în vedere piața forței de muncă restrânsă. Reglementările guvernamentale permit scutiri pentru unii lucrători critici, dar mecanismul de obținere a acestora nu este încă pe deplin operațional de când Putin a anunțat în grabă convocarea la 21 septembrie. 

Consultanții și-au grăbit eforturile pentru a consilia angajatorii cu privire la modul în care să-și protejeze personalul. Totuși, unele firme sfătuiesc personalul să lucreze de acasă în zilele în care se așteaptă ca oridnele de concentrare să fie distribuite la birou.

Întreprinderile se luptă între ele

"Autoritățile au început să conștientizeze gravitatea situației", a declarat Natalia Zubarevich, specialist în economia regiunilor rusești la Universitatea de Stat din Moscova. Majoritatea celor recrutați vor proveni probabil din zonele rurale, lovind în sectorul agricol și în cel al construcțiilor, a spus ea.

Întreprinderile de înaltă tehnologie, cărora li s-a promis că personalul lor nu va fi chemat la serviciul militar, au constatat că mulți au fost prinși în actualul val. Unele companii au închiriat avioane private pentru a evacua personalul afectat, a relatat ziarul Kommersant. 

Aceștia s-au alăturat unui val de zeci de mii de ruși care încearcă să părăsească țara, provocând cozi kilometrice la frontierele terestre și prețuri exorbitante la biletele de avion. Pe fondul temerilor tot mai mari că Kremlinul va limita ieșirea cetățenilor din țară, autoritățile au spus doar că nu au fost luate încă decizii. Deja, potențialii recrutați care au primit notificări de mobilizare au fost respinși la ieșire, potrivit avocaților care lucrează cu ei.

Lovitura pentru consumatori vine în condițiile în care guvernul plănuiește deja să sporească presiunea asupra finanțelor lor. Bugetul prevede un salt important în colectarea impozitului pe venit în următorii doi ani, ca parte a unei campanii mai ample de creștere a veniturilor pentru a ajuta la plata costurilor războiului. De asemenea, prețurile la utilitățile reglementate de stat vor crește.

Creșteri de cheltuieli

Desigur, guvernul promite să majoreze beneficiile pentru familiile celor chemați la datorie pentru a le ajuta să depășească perioada de pierdere a veniturilor. Tatiana Orlova de la Oxford Economics se așteaptă ca majorarea cheltuielilor militare să "stimuleze economia în acest an și anul viitor".

Impactul inițial asupra datelor ar putea fi mixt mai spun analiștii. "Unii dintre cei mobilizați vor fi socotiți ca fiind angajați și salariile lor vor părea de fapt mai mari, în timp ce cheltuielile guvernamentale vor rămâne ridicate și unele sectoare industriale "mobilizate" vor înregistra creștere", a spus ea. 

Pe termen mai lung, mobilizarea și numărul tot mai mare de morți și răniți în urma războiului vor reduce cohorta deja redusă de ruși aflați la vârsta activă, potrivit lui Zubarevich.

"Principalul lucru nu este pierderea de lucrători, ci exodul creierelor", a avertizat ea. "Oamenii care pleacă, de regulă, sunt mai bogați, mai educați. Nu poți fugi cu portofelul gol".

Citește și: Suma colosală pe care lumea o plătește pentru războiul dus de Rusia în Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel