Modificarea Legii șomajului pentru a stimula ocuparea forței de muncă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Județele cu cel mai mare șomaj sunt și cele mai sărace
Județele cu cel mai mare șomaj sunt și cele mai sărace
Într-un efort de a adapta piața muncii la noile realități post-pandemie și de a îmbunătăți sistemul de asigurări pentru șomaj, la Camera Deputaților a fost depusă o propunere legislativă care ar trebui să rezolve aceste probleme.

Contextul actual

Piața muncii din România se confruntă cu provocări majore, amplificate de pandemia Covid-19. În ciuda rapoartelor pozitive publicate de ANOFM, realitatea indică o cunoaștere insuficientă a situației reale a forței de muncă. Multe persoane nu apelează la serviciile ANOFM, iar cei care o fac se limitează adesea la încasarea indemnizației de șomaj, fără a avea încredere în capacitatea Agenției de a le găsi un loc de muncă potrivit.

Principalele modificări propuse

Colaborarea cu furnizori privați

Propunerea prevede obligativitatea AJOFM de a încheia contracte cu furnizori privați de servicii specializate în județele unde rata șomajului depășește 2%. Acești furnizori vor sprijini activ integrarea persoanelor pe piața muncii.

Acordarea unui stimulent financiar

Persoanele care își găsesc un loc de muncă cu ajutorul furnizorilor privați vor primi un cupon în valoare de 30% din salariul minim brut. Acest cupon va fi decontat de către furnizorul de servicii private la angajarea persoanei.

Creșterea transparenței și a încrederii

Modificările propuse vor contribui la sporirea încrederii în ANOFM și la îmbunătățirea serviciilor oferite, asigurându-se că acestea sunt adaptate nevoilor diverselor categorii de persoane în căutarea unui loc de muncă.

Inițiatorii apreciază co această nouă Lege va avea un impact pozitiv semnificativ asupra economiei. Creșterea numărului de angajați va duce la majorarea veniturilor la bugetul de stat, permițând astfel finanțarea cheltuielilor publice necesare și derularea investițiilor în beneficiul cetățenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel