A fost finalizat cel mai mare parc fotovoltaic construit în România prin PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian...
Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 ( PoIDS) prevede un ansamblu de măsuri integrate prin care sprijină aplicarea strategiilor naționale și locale pentru a contribui în mod direct la susținerea procesului de reducere a fenomenului sărăciei și la susținerea grupurilor vulnerabile în vederea depășirii situației de excludere socială, în linie cu principiile Pilonului european privind drepturile sociale, contribuind astfel la atingerea țintelor pe care România și le-a asumat și care vor fi monitorizate în cadrul Semestrului European.
Conform Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027, în anul 2018, aproximativ 3.2 milioane de persoane se aflau în deprivare materială severă, iar obiectivul este ca până în anul 2027 să se obțină reducerea numărului acestor persoane cu cel puțin 20% față de valoarea de referință aferentă anului 2020.
Provocările inerente evoluției oricărei societăți generează adesea dezechilibre socio-economice, derivate din modificările structurale intervenite în funcționarea economiei sau în evoluția sociodemografică, aspect care impune gestionarea la nivel național a sărăciei și excluziunii sociale agravate și provocate de acestea. Aceste distorsiuni conduc la creșterea populației expuse riscului de sărăcie, care în România rămâne una din principalele cauze de generare și adâncire a excluziunii sociale și, în egală măsură, la creșterea inegalităților existente, ceea ce reclamă un set consolidat de politici, programe și intervenții orientate către persoanele sărace și vulnerabile și către zonele sărace și marginalizate.
Citiţi şi: Vouchere alimente 2025. Când sunt încărcate cardurile şi ce sume vor fi acordate
Prin art. XLVIII al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, se continuă abordarea din 2014-2020 prin Programul operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate precum și din PoIDS 2021-2027, a măsurii de sprijin care are scopul de a contribui la consolidarea coeziunii sociale și la reducerea sărăciei extreme, finanțând printre altele, sprijin material pentru alimente de bază și mese calde.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 70/2024 a fost aprobat mecanismul de implementare a măsurilor de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024-2027, regulile de acordare, modalitatea şi frecvenţa măsurilor de sprijin, precum şi instituţiile responsabile, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Prin prezentul proiect de act normativ, în sensul flexibilizării categoriei de produse ce pot fi achiziționate cu tichetul social pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde, se propune modificarea art. (1) alin. (2) din Mecanismul de implementare a măsurilor de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024-2027, regulile de acordare, modalitatea şi frecvenţa măsurilor de sprijin, precum şi instituţiile responsabile, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 70/2024.
În acest sens, în considerarea faptului că, pentru anul 2024, ca urmare a acordării tichetelor sociale pe suport electronic persoanele defavorizare le-au putut utiliza pentru achiziționarea atât de produse alimentare cât și şi/sau mese calde, prin prezentul proiect se propune ca și pentru perioada 2025-2027 utilizarea acestora să vizeze atât achizitionarea de mese calde cât și a produselor alimentare.
Propunerea are în vedere faptul că, în contextul actual și în considerarea mediului economic instabil, utilizarea acestora doar pentru achiziționarea de mese calde se poate confrunta cu dificultăți.
Flexibilizarea utilizării tichetelor sociale poate oferi o soluție rapidă și eficientă pentru a sprijini aceste grupuri vulnerabile în accesarea bunurilor și serviciilor de bază, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții și la reducerea sărăciei.
Prin flexibilizarea utilizării, tichetele sociale pot fi mai bine direcționate ajutând astfel nu doar familiile beneficiare, dar sprijinind în același timp și antreprenorii locali, contribuind astfel la dezvoltarea economică a comunității.
În ceea ce priveste modificarea propusă precizăm faptul că aceasta nu are incidență asupra efectelor produse de actul normativ in anul 2024, vizând reglementarea posibilității de a achiziționa cu tichetul social pe suport electronic atât produse alimentare cât şi mese calde, în perioada 2025-2027, după intrarea în vigoare a prezentului proiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Energiei, Sebastian...
ANAF, anunţ important pentru...
Autoritățile caută cauza unuia...
Leul s-a menținut stabil față...
Donald Trump Jr. a participat...
Ministerul Finanțelor lansează...
Programul Rabla Auto 2025 vine...
Un raport al Bank of America (BofA) a scos în evidență...
Donald Trump sărbătorește...
Documentul a fost publicat în...
Băncile de pe Wall Street scapă...
General Motors recheamă aproape...
Engie România a anunțat...
Ministerul Investiţiilor şi...
La o solicitare formulată în limbaj obișnuit, ChatGPT...
Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...
Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat...
Un experiement efectuat în câmpiile din sudul Chile, tot...
Adrian a câștigat echivalentul...
Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...
Amazon (NASDAQ:AMZN) a reușit...
Uniunea Europeană a adoptat noi...
Investitorul american a tras un...
Parlamentul României urmează să...
Pensia de urmaș se acordă...
Grupaj de ştiri.
Profesorul și laureatul...