Bursa de la Bucureşti revine pe plus, cu un rulaj de peste 113 milioane lei
Indicii principali au închis...
Livrările de gaze naturale rusești în Europa s-au numărat printre subiectele abordate în cadrul unor negocieri recente între Moscova și Washington, a anunțat vineri agenția rusă TASS, citându-l pe Iuri Ușakov, consilierul de politică externă al președintelui Vladimir Putin.
„Am ridicat acest subiect (al livrărilor de gaze către Europa)”, a declarat Ușakov, confirmând că tema a fost discutată direct între cele două părți.
Declinul exporturilor rusești și impactul infrastructurii avariate
Exporturile de gaze rusești către Europa s-au prăbușit după atacul asupra conductei Nord Stream, în septembrie 2022, când trei dintre cele patru magistrale au fost distruse, rămânând funcțională o singură conductă.
În plus, livrările prin Ucraina au fost sistate la începutul acestui an, Kievul refuzând prelungirea acordului de tranzit pe fondul războiului.
În prezent, Rusia mai acoperă doar 19% din cererea europeană de gaze, față de 40% în urmă cu trei ani, iar livrările sunt realizate în principal prin gaze naturale lichefiate (GNL) și, în mică măsură, prin conducte ce trec prin Turcia.
Implicarea SUA: o soluție de compromis?
Potrivit mai multor surse consultate de Reuters, Washingtonul și Moscova au discutat despre modalități prin care SUA ar putea sprijini indirect reluarea vânzărilor de gaze rusești către Europa.
Două surse diplomatice și o sursă de la Casa Albă au declarat că implicarea Statelor Unite ar putea atenua opoziția politică față de Rusia din unele state europene, dar și oferi Washingtonului o anumită influență asupra fluxurilor de gaze către continent.
Printre scenariile discutate se numără achiziționarea de gaze de către companii americane direct de la Gazprom, pentru a le revinde ulterior în Europa. Acest mecanism ar permite camuflarea provenienței gazului, reducând impactul politic.
Participații americane în infrastructura energetică rusă?
Discuțiile, care au avut loc în paralel cu negocierile pentru pace, i-au avut ca protagoniști pe emisarul american Steve Witkoff și pe emisarul economic special al Kremlinului, Kirill Dmitriev.
Conform surselor citate de Reuters, printre opțiunile analizate s-ar afla și posibilitatea ca investitori americani să preia participații în infrastructura energetică afectată – fie în Nord Stream, fie în rețeaua de conducte din Ucraina, fie chiar în compania Gazprom.
O astfel de implicare ar marca o întorsătură neașteptată în relațiile energetice internaționale, într-un context geopolitic marcat de sancțiuni, rupturi economice și tensiuni politice majore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicii principali au închis...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.
Europa susține planul lui Trump...
Lista dealerilor validați, care au semnat contractele de...
ANAF a publicat calendarul...
Exporturile Chinei au crescut...
Hidroelectrica anunță semnarea...
Bursa de la București a închis...
Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...