Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, un important colaborator al preşedintelui Vladimir Putin, a avertizat în ziua de duminică că Rusia ar putea confisca activele statelor membre ale Uniunii Europene pe care le consideră neprietenoase, în cazul în care blocul comunitar va proceda la ceea ce el a numit "furtul" de fonduri ruseşti, care au fost îngheţate în scopul finanţării Ucrainei, conform informaţiilor furnizate de Reuters.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că instituţia europeană lucrează la o propunere pentru colectarea dobânzilor generate de activele financiare ruseşti îngheţate în UE, cu scopul de a direcţiona aceste venituri către reconstrucţia Ucrainei.
Viaceslav Volodin a precizat că Moscova va răspunde printr-o acţiune care va implica costuri mai ridicate pentru Uniunea Europeană, dacă aceasta acţionează împotriva activelor ruseşti, multe dintre acestea fiind situate în Belgia.
"Mai mulţi politicieni europeni, în frunte cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, au început din nou să vorbească despre furtul fondurilor îngheţate ale ţării noastre pentru a continua militarizarea Kievului", a afirmat Volodin într-o declaraţie postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
"O astfel de decizie va necesita un răspuns simetric din partea Federaţiei Ruse", a spus el, ameninţând că, în acest caz, Moscova ar putea confisca mult mai multe active aparţinând unor ţări neprietenoase decât "fondurile noastre îngheţate în Europa".
Von der Leyen a declarat vineri că valoarea activelor suverane ruseşti îngheţate este de 211 miliarde de euro (223,15 miliarde de dolari) şi a reamintit că blocul a decis că Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei.
Volodin a mai spus că politicienii din UE iau în considerare această mişcare "în efortul de a-şi păstra locurile de muncă şi din cauza situaţiei financiare proaste la care şi-au adus ţările", notează Reuters.
După invazia sa ilegală şi nejustificată în Ucraina, Rusia face obiectul mai multor sancţiuni occidentale, statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 blocând accesul Moscovei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură calificată de Moscova drept "furt".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...