MRIYA. Avionul de peste 1 miliard $ pe care Rusia l-a scăpat printre degete
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
AN-225 MRIYA (trad. Visul) este considerat cel mai mare avion din lume
AN-225 MRIYA (trad. Visul) este considerat cel mai mare avion din lume
  • AN-225 MRIYA (trad. Visul) este considerat cel mai mare avion din lume
AN-225 MRIYA (trad. Visul) este considerat cel mai mare avion din lume. În prezent, există un singur avion operațional dar autoritățile de la Kiev doresc finalizarea celei de-a doua aeronave, Mriya-2. 

Ideea construcției celui de-al doilea avion AN-225 nu este una nouă, întrucât proiectul inițial presupunea construirea a două aeronave. Dacă primul Mriya a zburat încă din 1988, lucrările la cea de-a doua aeronavă, începute la sfârșitul anilor 80 au fost sistate de două ori din cauza lipsei de fonduri, în 1994 și 2009, avionul fiind finalizat în proporție de circa 60%.

De foarte mult timp Kievul caută un investitor în străinătate pentru a finaliza proiectul celei de-a doua aeronave, Mriya-2. Ultimele încercări de acest gen au fost făcute săptămânile trecute când mai mulți oficiali ucraineni au declarat că sunt negocieri în derulare cu mai multe țări pentru finalizarea proiectului.

Avionul există, dar nu echipamentele și motorul

Serhii Bichkov, director general interimar al întreprinderii ucrainene de stat Antonov (compania care a construit și primul Mriya) este convins de implementarea cu succes a proiectului Mriya-2.

Citește și: Kremlinul se uita cu jind la Ucraina pe care o numește parte din lumea rusă

Un singur avion AN-225 Mriya nu face față cererilor, iar șeful Agenției Spațiale de Stat din Ucraina, Volodymyr Usov, spune că pentru a se asigura derularea contractelor este nevoie de două aeronave Mriya care să funcționeze stabil, în sistem, pentru a se asigura continuitatea în situațiile în care una dintre aeronave va fi temporar nefuncțională.

"Mriya-2 stă la sol de 35 de ani și, pentru a fi construit, va dura, potrivit celor mai modeste estimări, aproximativ un miliard de dolari", a spus Usov, citat de Ukrinform.

În octombrie 2020, Viceprim-ministrul - ministrul industriilor strategice, Oleg Urusky, a declarat că Turcia este interesată de finanțarea finalizării celui de-al doilea avion AN-225 „Mriya”.

AN-225 „Mriya-Visul” a fost creat în anii '80, în fosta Uniune Sovietică, la Biroul de Design din Kiev, numit după cunoscutul proiectant de aeronave, Oleg Antonov. După desființarea URSS, Biroul de Design Antonov a trecut în proprietatea statului ucrainean, în prezent numindu-se Întreprinderea de Stat Antonov.

Avionul AN-225-Mriya deține câteva recorduri mondiale fiind, printre altele, cel mai mare și mai greu avion de transport din lume, având 6 motoare cu reacție și un tren de aterizare cu 52 de roți. 

În primăvara anului 2020 Mriya a efectuat în mod regulat zboruri de aprovizionare cu materiale și echipamente medicale, pe care le-a livrat în diferite țări pentru a combate pandemia de coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel