Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
'Îi cerem Rusiei să garanteze liberul acces la porturile ucrainene la Marea Azov şi să permită libertatea de navigaţie', se arată într-un comunicat al Alianţei.
Restrângerea accesului în anumite zone din Marea Neagră şi în strâmtoarea Kerci (care leagă Marea Neagră cu Marea Azov) ar constitui 'o acţiune nejustificată' ţinând de 'un comportament destabilizator din partea Rusiei', adaugă comunicatul.
Conform purtătoarei de cuvânt a Alianţei, NATO cheamă de asemenea la o 'dezescaladare imediată' din partea Moscovei în această zonă marcată de puternice tensiuni. Vineri, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că Rusia va limita până în octombrie navigaţia navelor militare şi oficiale străine în trei zone din Crimeea, dintre care una este situată în largul peninsulei Kerci.
Această zonă este cea mai controversată pentru că strâmtoarea Kerci, care leagă cele două mări, este de importanţă crucială pentru exporturile de cereale şi de oţel ale Ucrainei. În trecut aici au avut loc ciocniri, cum s-a întâmplat în 2018 când Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene.
Citește și Răspunsul Rusiei pentru SUA: Afară din casa noastră
În urma anexării peninsulei Crimeea, Moscova revendică şi controlul asupra strâmtorii Kerci. Tensiunile ruso-ucrainene cresc în intensitate de mai multe săptămâni. Potrivit Ucrainei, Moscova caută să provoace un casus belli pentru a încerca să justifice o invazie, în timp ce Rusia acuză Kievul că pregăteşte o ofensivă împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.
Din punctul de vedere al NATO, manevrele maritime ale Moscovei şi prezenţa militară rusă consolidată în Crimeea 'constituie noi ameninţări pentru independenţa Ucrainei şi compromit stabilitatea regiunii în ansamblul său'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...