”Ne-a făcut un bine”. Adrian Negrescu despre decizia Fitch: ”Să nu ne îmbătăm cu apă rece”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Analistul Adrian Negrescu
Analistul Adrian Negrescu
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat în exclusivitate pentru DCBusiness decizia agenției de evaluare Fitch privind ratingul de țară al României. ”Este un semnal de alarmă, nicidecum un semnal pozitiv”, consideră expertul. 

”Eu zic să nu ne îmbătăm cu apă rece”, a avertizat de la bun început analistul Adrian Negrescu. Și a explicat de ce: ”Pentru că agenția Fitch trage mai multe semnale de alarmă privind realitatea bugetară și realitatea financiară din România. Faptul că domnul Boloș (ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, n.r.) vede doar partea plină a paharului este un semnal de alarmă și pentru modul în care dânsul percepe realitatea economică”, a apreciat interlocutorul SCBusiness.

Lucruri extrem de grave

În opinia sa, ”Fitch ne avertizează niște lucruri extrem de grave. Înainte de toate, agenția ne avertizează că datoria publică va depăși cu siguranță 50% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că ne vom împrumuta din ce în ce mai mul. Mai mult decât atât, experții Fitch vorbesc despre recentele derapaje fiscale, care au afectat negativ credibilitatea politicii macroeconomice. Este un semnal de alarmă legat de modul în care România tratează, practic, investitorii, tratează mediul de afaceri. 

Planuri post-electorale

În plus, foarte important este faptul că Fitch vorbește de incertitudinile legate de planurile fiscale post-electorale. Altfel spus, de posibila creștere a taxelor din 2025, fapt care, în opinia noastră, va bulversa din punct de vedere macro-economic o economie slab capitalizată, o economie dependentă, practic, de fluxurile de numerar de pe o zi pe alta, o economie care, din păcate, suferă deja din cauza derapajelor fiscale”, a detaliat Adrian Negrescu. 

Cea mai mare problemă a momentului 

Analistul financiar punctează, totodată, faptul că ”Fitch mai trage două semnale de alarmă extrem de importante: inflația va continua să urce, să crească, va ajunge, din păcate, la 5,1% și chiar mai mult în 2024, ceea ce ne va situa în continuare pe primul loc în Europa la capitolul creșterea prețurilor”. Iar asta în condițiile în care ”noi vorbim de bunăstarea nivelului de trai, dar pe de altă parte, nu luăm nici o măsură eficientă pentru a tempera creșterea prețurilor. Iată că, din păcate, autoritățile se dovedesc incapabile să reducă inflația, cea mai mare problemă din momentul de față cu care se confruntă economia. 

Creșterea pensiilor 

Iar Fitch mai spun un lucru extrem de important: creșterea pensiilor, care reprezintă un risc pentru finanțele României pe termen mediu. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, în momentul de față, statul român nu a reușit să demonstreze în fața investitorilor de unde va lua cei 50 de miliarde de lei pe care va trebui să îi aloce în 2025 pentru creșterea pensiilor. Nu avem nici măcar o prognoză legată de cei 30 de miliarde de lei care trebuie alocați pentru creșterea pensiilor de la 1 septembrie. 

Pașaport în alb

Adică sunt atât de multe incertitudini legate de politicile macro-economice, încât cred că această decizie a Fitch este, pur și simplu, un pașaport în alb, este o măsură de avarie, menită să susțină încrederea investitorilor în privința titlurilor de stat. România este dependentă de împrumuturi, iar dacă Fitch ar fi luat o decizie negativă, ar fi fost calea deschisă către o recesiune puternică și chiar o incapacitate de plată”, a subliniat Adrian Negrescu. 

O gură de oxigen 

Fitch, a concluziat analistul financiar, ”ne-a făcut un bine, ne-a spus ce trebuie să facem, să reducem inflația, să nu mai umblăm la politica fiscală, să nu ne mai jucăm cu taxele, pentru că, altfel, situația va deveni extrem de gravă. Este un semnal de alarmă, nicidecum un semnal pozitiv în privința României. Decizia Fitch trebuie privită și în context electoral. Este o decizie care vine să dea, practic, o gură de oxigen politicienilor din perspectiva celor patru, cinci rânduri de alegeri. Era de așteptat să vină cu o decizie pozitivă. Acest lucru nu înseamnă că, dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a stăvili măcar inflația, cea mai mare problemă a economiei, în momentul de față, agenția Fitch va rămâne imună și va continua să susțină politicile greșite, în opinia mea, din punct de vedere financiar, promovate de Guvernul de la București”, a subliniat Adrian Negrescu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel