Ne ajută măsurile luate de BNR? Mircea Coșea, explică pe înțelesul tuturor
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea  / Foto: Arhivă
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Arhivă
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea a explicat pentru DCBusiness cum îi afectează pe români măsura luată de BNR de a majora rata dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 3% și dacă această măsură rezolvă problema inflației.

Analistul a explicat că măsura este una clasică de manual de economie care este de necontestat, că atunci când ai inflație, prin politica monetară adică a băncii, poți să acționezi numai prin dobândă. Deci dacă ai inflație mărești dobânda. Aceasta este o măsură clasică pe chestiune. E ca în fizică teoria pârghiilor”.

Economistul a mai adăugat că această măsură pe care banca a luat-o nu poate înlătura inflația, pentru că, în cazul de față, inflația nu este doar pe politică monetară: ”Ea este și structurală, este din punct de vedere al structurii economice atât la nivel național, cât și internațional”. 

Mircea Coșea a mai explicat că : ”Banca a făcut această operațiune pentru că încearcă să mai stopeze creșterea inflației, dar efectele negative, cel puțin din punctul lor de vedere, sunt mai costisitoare decât efectele pozitive, în cazul de față. Pentru că această măsură vine în contextul în care deja economia intră într-o criză mult mai profundă decât în lunile trecute”. 

Citește și: Adrian Negrescu: Decizia BNR este ca ”un algocalmin oferit unui bolnav în comă”

Când atingem apogeul crizei

Analistul a spus când se va acutiza criza: ”După părerea mea, în vara acestui an o să fie apogeul unei crize profunde, în sensul că o vom resimți toți, de la cetățean până la industrie, într-o formă foarte dură. Și atunci, efectele negative se răsfrâng asupra populației. Reducerea inflației, sau stoparea ei e mult mai puțin importantă în momentul de față decât efectul negativ care înseamnă scumpirea creditului”, a declarat profesorul și a explicat mai departe spunând că: ”Ce înseamnă asta ca să înțeleagă oamenii! Înseamnă că banii pe care i-ai împumutat, îi ai cu o dobândă mai mare. Asta înseamnă că plătești mai mult pentru pentru banii pe care i-ai luat”.

În continuare profesorul a explicat cum se va resimți acest lucru de cetățeni: ”Dacă ești cetățean, îți afectează bugetul de familie. Pe lângă scumpirile la alimente, la energie, la tot ceea ce știm deja, mai vine și o ridicare a ratei. Dar asta nu înseamnă că ceilalți cetățeni care nu au luat credite, așa cum suntem cei mai mulți din România, nu simțim acest efect negativ a creșterii dobânzii, deoarece credite au luat și cei care activează în economie, întreprinderi în sfera productivă, în sfera serviciilor. Deci, acești oameni care au un business și care au luat credite plătesc mai mult acum. Iar pentru a putea supraviețui, cu costuri mai mari ale inflației, introduc costurile producției pe care o au. Iar aceste aceste costuri mai mari, până la urmă, se transformă în prețuri mai mari, așa cum se spune, la raft. 

Mircea Coșea a explicat mai departe că ”până la urmă creșterea dobânzii băncilor reprezintă o povară în plus pentru toți cetățenii României, indiferent de locul unde sunt și de ce businessuri au. Este o dovadă a faptului că în anumite condiții politica monetară nu poate rezolva inflația și atunci ar trebui să intervină și statul adică decidenții politici Guvernul”, analistul economic a continuat punctând că: ”Guvernul ar trebui să ia măsuri care să poată să reducă inflația. Prin ceea ce are România, ca mijloace de acțiune desigur, nu va putea să intervină în prețul petrolului sau a gazelor pe plan mondial sau în creșterea prețului grâului sau al porumbului la bursele internaționale dar Guvernul poate să intervină pe piața internă. ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel