Nebunie pe piețe. Războiul SCUMPEȘTE tot. Grâu, porumbul, gazele, la prețuri RECORD

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Și încă nu se știe ce va aduce ziua de mâine
Și încă nu se știe ce va aduce ziua de mâine
Rusia și Ucraina sunt primul și, respectiv, al patrulea exportatori de grâu din lume, ceea ce provoacă îngrijorare pe piețele financiare.

În afară de petrol și gaze (prețul aurului albastru a depășit, miercuri, 2000 de dolari/1000 metri cubi, urcând chiar la 2220 de dolari pe bursele europene), sectorul agricol este la fel de afectat de afectate de războiul din Ucraina. Prețurile la grâul de panificație și la porumb au atins niveluri record în Europa, în timp ce prețurile la soia și la uleiul de palmier au urcat, de asemenea, la maxime istorice, pe o piață agricolă inflamată de masacrul declanșat de Putin în țara vecină. 

Aflate deja cote nemaivăzute, grâul de panificație și porumbul au terminat ziua de tranzacționare de marți, la 351,25 și, respectiv, 340 de euro pe tonă la contractele pentru martie. Conflictul are un impact direct asupra cerealelor, deoarece Rusia și Ucraina sunt primul și al patrulea exportatori mondiali de grâu și al șaselea și, respectiv, al patrulea exportatori de porumb, potrivit estimărilor USDA.

"Nu mai iese nimic"

"Nu mai iese nimic din Marea Neagră în acest moment", a declarat Arlan Suderman, economist la StoneX. Porturile din Marea Neagră gestionează marea majoritate a exporturilor maritime de grâu și porumb din Ucraina și Rusia. "Primele de asigurare au crescut brusc" pentru a acoperi o navă care ia în primire într-un port ucrainean, a spus analistul. Un armator, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că tarifele au crescut de 15 până la 30 de ori.

"Iar majoritatea țărilor nu vor să își asume riscul" de a trimite o navă pentru a încărca în Marea Neagră, deoarece unele nave au fost deja avariate de rachete, a spus el. 

Dar răul nu se oprește aici, având în vedere că Ucraina este cel mai mare producător și exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, cu consecințele de rigoare. Astfel, La Bursa din Chicago, uleiul de soia a ajuns, la închiderea cotațiilor de marți, la 76,90 cenți pe livră (aproximativ 450 de grame), în timp ce la Bursa din Kuala Lumpur, o tonă de ulei de palmier a fost cotată la 6.794 ringgit, adică 1.616 dolari. De la jumătatea lunii decembrie, prețul uleiului de soia a crescut cu 50%.

Greu de găsit alternative

Cumpărătorii "caută alternative" la transporturile ucrainene pe se bazau, a comentat pentru AFP Damien Vercambre, broker la Inter-Courtage. "Nimic nu s-a schimbat cu adevărat astăzi, dar piețele încep să înțeleagă gravitatea situației: exporturile din Ucraina s-au oprit complet și trebuie găsite urgent noi furnizori", a adăugat el.

Egiptul, care a căutat să cumpere grâu în ultimele trei zile, "și-a anulat din nou licitația, considerând că prețurile sunt prea mari", a declarat Agritel.

Citește și Cel mai BOGAT rus, îngenunchiat de sancțiuni: Severstal oprește livrările în Europa

Două dintre cele trei oferte ale Egiptului au fost depuse în Franța, a treia, în Statele Unite, care de obicei este doar un furnizor mic în această regiune, semn că cei doi mari producători ar putea înlocui, cel puțin pentru moment, Ucraina și Rusia.Pe piața futures de la Chicago (CME), cel mai tranzacționat soi de grâu de iarnă din SUA, SRW, a încheiat marți la cel mai ridicat nivel din iulie 2008. 

Situația este foarte tensionată și în cazul porumbului. "Până în prezent, Ucraina a exportat 18,7 milioane de tone de porumb dintr-un total așteptat de peste 33 de milioane de tone până la sfârșitul sezonului", precizează Agritel. Pe măsură ce conflictul se instalează, nimeni nu știe când vor putea pleca grânele din Ucraina. "China se aștepta la 4-5 milioane de tone de porumb ucrainean și caută să se aprovizioneze din altă parte", a spus Vercambre.

"Oamenii nu vor să cumpere din Ucraina", pentru că "nu știi când vei ajunge transportul", a susținut Alan Brugler de la Brugler Marketing and Management. "Am văzut că erau 11 nave de grâu și șase sau șapte de porumb, încărcate, care așteptau să iasă" și să părăsească Marea Neagră. "Și nici nu ești sigur că vrei să cumperi din Rusia", spune el, "din cauza restricțiilor bancare" impuse țării de către comunitatea internațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com

pixel