Neptun Deep. Sebastian Burduja: Un proiect cu adevărat fabulos. Securitate energetică pentru România şi Europa
Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja
EXCLUSIV
În cadrul celei de-a 6-a ediții a Romanian International Gas Conferenece (RIGC), organizată de către Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei din România, a fost abordată tema “Redefinirea securității aprovizionării: Potențialul noilor tehnologii pentru o tranziție energetică durabilă”.

În cadrul conferinței desfășurată la Palatul Regal din București, transmisă de DC Media Group, a luat cuvânt și ministrul Energiei, Sebastian Burduja. În alocuțiunea sa, acesta a abordat diferite subiecte-cheie, pentru România, un important actor în piața de gaze naturale europeană.

Ministrul a făcut o trecere în revistă asupra evenimentelor importante din această industrie, menționând că țara noastră a avut prima stație de comprimare de gaze și primul zăcământ de înmagazinare a acestui combustibil. Astfel că, mai apoi, a dat detalii despre primul proiect off shore din România.

”Proiectul Neptun Deep este proiectul fanion al sectorului de gaze din România și nu numai, pentru că atunci când vorbim de un potențial de peste o sută de miliarde de metri cubi, vorbim despre un potențial pentru Europa de a-și asigura o securitate cum nu a mai avut până acum. Vorbim despre un proiect cu adevărat fabulos, și felicit cele două companii, OMV Petrom și Romgaz, știu că nu este ușor și necesită un efort coerent din partea statului român pentru a avansa acest proiect în calendarul asumat și mai știu că fiecare zi contează.

 

Investiții în industria biocombustibililor din România

 

”Dincolo de aceste mari oportunități avem câteva lucruri de făcut în zona de cercetare-inovare, noi investiții. Cred că suntem pregătiți ca țară pentru că avem resursele disponibile împreună cu partenerii din regiune să implementăm astfel de proiecte.

Discutăm despre fondul pentru modernizare, vorbim despre peste 16 miliarde de euro la care se adaugă PNNR-ul. Pe de o parte biocombustibilii, România este poziționată într-un loc privilegiat și sper să avem parteneriate cu alte state din regiune pentru producția de biocarburanți și am gândit deja un program cheie. Vom aloca, probabil până în jumătate de miliard de euro pentru această schemă de ajutor de stat pe care urmează să o finalizăm și să o supunem tuturor procedurilor de aprobare. Deci va fi un sprijin real pentru această industrie”, a mai spus ministrul Energiei.

 

Costuri mari pentru captare a emisiilor de metan

 

Subiectul metanului este de mare interes pentru situația energetică acutală. În primul rând, este vorba de contextul în care România este nevoită să plătească mulți bani pentru aceste emisii, având în vedere capacitatea de extracție a țării.

”Discutăm despre o propunere de regulament în ceea ce privește emisiile de metan și știu că federația a avut un punct de vedere foarte clar împreună cu alți actori din piață, că România este într-o poziție specială la nivel european. Suntem țara care are, de departe, cel mai mare număr de sonde, țara care va avea, în condițiile versiunii propuse, cel mai mare cost. Peste un miliard de euro, cost care va fi resimțit de industrie și nu vrem să fie resimțit nici de industrie, nici de consumatorul casnic sau non-casnic și ne vom lupta împreună cu toți actorii instituționali și cu cei asociativi la Bruxelles ca versiunea finala a regulamentului să țină cont de aceste particularități ale României”, a mai spus Sebastian Burduja.

Despre alte proiecte în desfășurare, cum ar fi folosirea alternativelor curate la carburanții convenționali, precum hidrogenul, vedeți în continuarea discursului ministrului, din cadrul Gas Conference 2023, în linkul de mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...


pixel