Nervozitate pe piața cerealelor. Seceta din SUA agită spiritele

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa de cereale este din ce în ce mai mult influenţată de evoluţiile meteo şi precipitaţiile scăzute din SUA, în timp ce un preţ al grâului rusesc care sfidează orice concurenţă penalizează exporturile europene, transmite AFP.

Cotaţiile la cereale îşi continuă revenirea demarată în urmă cu trei săptămâni, pe o piaţă dominată de meteorologie, aşa-numita 'weather market', în special de seceta din SUA, primul producător mondial de porumb.

Operatorii au primit o palmă marţi seara, după publicarea raportului săptămânal al Ministerului american al Agriculturii (USDA), în care se vorbeşte de o nouă degradare a condiţiilor culturilor de porumb, care se anunţă a fi cele mai nefavorabile de după 1992, susţine Damien Vercambre, analist la Inter-Courtage.

Deficitul de apă provoacă tensiuni la Bursa de cereale de la Chicago, dar îngrijorează de asemenea şi piaţa europeană, unde cotaţiile la grâu au fost nervoase în ultimele săptămâni, subliniază Gautier Le Molgat, analist la Agritel. Miercuri, cotaţia la grâu a continuat să crească, ajungând în jurul orei 14:00 GMT la 246 de euro pe tonă.

"Aşa-numita 'weather market' generează mişcări care sunt amplificate de zona financiară", în timp ce în realitate, trebuie să aşteptăm luna iulie, când are loc polenizarea, pentru a putea estima mai bine randamentul culturilor, explică Damien Vercambre.

Acest gen de episod care să ducă la creşterea cotaţiilor are loc în mod frecvent în luna iunie, în perioada de creştere a culturilor, şi este "în general unul de scurtă durată", după care piaţa se va concentra mai mult pe cerere, estimează Dewey Strickler, de la Ag Watch Market Advisor. Potrivit acestuia, pe de o parte au căzut precipitaţii în ultimul week-end în sud-estul SUA, iar cele care vor veni în zilele următoare vor aduce apă culturilor de soia din porumb din Corn belt-ul american.

În acelaşi timp, grâul european, ale cărui cotaţii au revenit pe creştere, se confruntă cu preţuri extrem de competitive propuse de Rusia, care caută consumatori pentru a scăpa de stocurile sale colosale.

Potrivit Agritel, în ultimele zile Algeria a achiziţionat în ultimele zile aproape 630.000 de tone de grâu, în principal din Rusia, la preţuri care desfid orice concurenţă.

"Cu o diferenţă de preţ atât de mare, ruşii câştigă mai multă cotă de piaţă", în detrimentul exportatorilor europeni şi americani de grâu, este de părere Gautier Le Molgat. Potrivit acestuia, incertitudinile care planează asupra prelungirii acordului vizând exporturile de cereale ucrainene via porturile de la Marea Neagră, care expiră la 18 iulie, au trecut pe plan secund după temerile care au legătură cu evoluţiile meteo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

pixel