Nicolae Ciucă: Am deblocat 724 milioane de euro alocate României prin Fondul InvestEu
Autor: Antonia Popescu | 05 oct 2022, 22:20
Nicolae Ciucă: Am deblocat 724 milioane de euro alocate României prin Fondul InvestEu
Nicolae Ciucă: Am deblocat 724 milioane de euro alocate României prin Fondul InvestEu
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că România primește 724 milioane de euro, sub formă de garanții financiare suplimentare, prin Fondul InvestEu.

"Vești bune pentru întreprinderile autohtone!

Prima este că am deblocat 724 milioane de euro, sub formă de garanții financiare suplimentare, alocate României prin Fondul InvestEu. Finanțările se vor îndrepta spre nevoile din zona de capital de lucru, tranziție ecologică, eficiență energetică, energie regenerabilă în sectorul rezidențial și al construcțiilor.

Cea de-a doua veste, de mult așteptată, este legată de înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare, proiect asumat ca obiectiv în cadrul PNRR și prin programul de guvernare, având scopul de a crește accesul antreprenorilor români la finanțare.

Rămânem aproape de mediul de business și ascultăm cu atenție nevoile și solicitările reprezentanților acestuia. Urmează și alte vești bune, cu siguranță!", a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.

Taxele şi impozitele locale, majorate cu 50%. Ciucă: Decizia a fost luată în coaliţie

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, întrebat în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie, menţionând că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului.

"Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum", a precizat premierul, la o conferinţă de presă.

Ciucă a subliniat că este vorba despre "o decizie care a fost luată în coaliţie".

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, miercuri, că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

"Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate", a explicat Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Experți: Săptămâna viitoare, critică pentru petrol

Se așteaptă ca OPEC și aliații săi să ia în considerare...

Cinci stațiuni balneare europene pentru această iarnă

Dacă sunteți în pană de idei pentru această vacanță de...

Un startup olandez începe producția primelor mașini solare

Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să...

Musk a dublat prețul internetului în Ucraina

Prețul de listă al echipamentelor de comunicații...

Noua lege a pensiilor, amânată din nou. De când se va aplica

Conform proiectului de OUG lansat în dezbatere de...

JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China,...

Amenzile rutiere în 2023. Care sunt intențiile Guvernului

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un...

Crossuri externe