Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Premierul Nicolae Ciucă spune că: ”În ședința Coaliției de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele:
Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei”.
Premierul a mai explicat că: ”Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:
- 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei,
- 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei,
- 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei.
Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023”, a mai spus prim-ministrul.
Ciucă a mai scris în postarea sa de pe Facebook și că: ”Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.
Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”.
Șeful Guvernului a declarat că: ”Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente”.
Premierul Ciucă a mai explicat că: ”Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%”, a conchis oficialul.
Citește și:
Pensii speciale. Marius Budăi a explicat ce se schimbă
Marius Budăi a fost prezent în Parlament la Ora ministrului unde a vorbit despre preconizatele reforme ale sistemului de pensii și despre respectarea obligațiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ministrul Muncii Marius Budăi a precizat în legătură cu modificările preconizate în privința pensiilor speciale că: ”Proiectul de act normativ respectă întocmai criteriile din PNRR, și anume perioada de contribuție minimă va fi egală și poate chiar mai mare pe alocuri decât cea prevăzută în sistemul public de pensii. Se va reduce cheltuiala cu plata a acestor drepturi, iar cuantumul pensiei nu va depăși cuantumul salariului”.
Concluziile finale pe draftul de proiect privind reforma sistemului de pensii vor fi trase în maximum două zile iar documentul îndeplineşte toate criteriile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a afirmat, luni, în Plenul Parlamentului, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.
"În perioada 10-13 octombrie a avut loc misiunea experţilor Băncii Mondiale ce coordonează componenta de asistenţă tehnică. În această perioadă s-au organizat întâlniri ale reprezentanţilor Băncii Mondiale de la Washington cu toţi cei enumeraţi ca făcând parte din acel Comitet de monitorizare a reformei. Ulterior derulării acestor serii de întâlniri, în data de 12 octombrie a avut loc o întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţii Ministerului Muncii şi reprezentanţii Băncii Mondiale. În data de 7 noiembrie 2022 a avut loc o întâlnire între Ministerul Muncii şi Ministerul Investiţiilor Europene, cu doamna Celine Gauer, director general Revover, în cadrul Comisiei Europene, şi domnul Massimo Suardi, director în Direcţia Generală Afaceri Economice-Financiare. Concluziile finale vor fi trase în maximum două zile, iar draftul de proiect, care deja este pe final, vă asigur că îndeplineşte toate criteriile din PNRR. Proiectul de act normativ respectă întocmai criteriile din PNRR şi anume: perioada de contribuţie minimă va fi egală şi poate chiar mai mare pe alocuri decât cea prevăzută în sistemul public de pensii, se va reduce cheltuiala cu plata acestor drepturi, iar cuantumul pensiei nu va depăşi cuantumul salariului", a spus Budăi la "Ora Guvernului".
Potrivit ministrului de resort, un prim jalon din PNRR a fost îndeplinit în primele săptămâni de la preluarea mandatului. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...