Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
"Investițiile străine directe au ajuns la un nivel record pentru primele zece luni ale acestui an. Potrivit estimării BNR, 2022 va fi anul cu cele mai importante investiții străine. Acest indicator ne arată că marii investitori văd, foarte clar, perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei românești și includ România în calculele care implică plasarea de capital.
O spun cu toată convingerea: România este o țară cu o economie stabilă și performantă, iar acest lucru este confirmat de încrederea pe care o au investitorii în capacitatea de dezvoltare a țării. Intrarea masivă în țară a investițiilor se observă în rata de creștere a economiei naționale, multiplele oportunități de afaceri care apar pe piața internă, dar și crearea de noi locuri de muncă în perioada următoare, atât de necesare #creșterii nivelului de trai al tuturor", transmite premierul Nicolae Ciucă printr-un mesaj publicat pe Facebook.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Seul, o întrevedere cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Coreea împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu o delegaţie guvernamentală şi parlamentară.
"Consolidarea cooperării noastre bilaterale este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic şi economic marcat de provocări multiple, dar şi de oportunităţi importante. Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o ţară asiatică. Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, şi prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic şi sectorial", a afirmat premierul României.
O componentă importantă a discuţiilor a vizat colaborarea economică, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a depăşit cifra de un miliard de dolari în anul 2021. Şeful Executivului a apreciat acest semnal încurajator şi a subliniat potenţialul de dezvoltare a componentei economice bilaterale. Susţinem creşterea investiţiilor greenfield şi suntem foarte interesaţi de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi, a tehnologiilor digitale, precum şi a legăturile dintre IMM-urile din ţările noastre, a adăugat prim-ministrul Ciucă. "Suntem deschişi să analizăm posibilităţile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare şi încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) şi în investiţiile de la Cernavodă", a menţionat prim-ministrul Ciucă.
Şeful Executivului a punctat, de asemenea, faptul că România oferă o gamă diversificată de posibilităţi de investiţii, fiind una dintre cele mai dinamice şi mai competitive economii ale Uniunii Europene, în pofida consecinţelor pandemiei de COVID-19 şi ale războiului din apropierea graniţelor noastre, rata de creştere a economiei româneşti, în 2022, rămâne una peste aşteptări.
De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulţumit omologului său pentru sprijinul acordat de Republica Coreea în ceea ce priveşte candidatura României la OCDE şi a menţionat că ţara noastră va miza în continuare pe acest sprijin.
Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniile educaţiei, apărării, precum şi despre gestionarea situaţiei generate de agresiunea rusă din Ucraina, securitatea din regiune, cooperarea între NATO şi Republica Coreea, pe toate dimensiunile relevante.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează în această săptămână o vizită oficială în Republica Coreea, împreună cu o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu vicepremierul şi ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, şi directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...