Nicuşor Dan modifică taxa pentru parcare. Anunţ pentru sute de mii de şoferi

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Guvernul intervine în scandalul asigurărilor RCA
Guvernul intervine în scandalul asigurărilor RCA
Se modifică schimbarea. Nicușor Dan s-a răzgândit în privința taxei de parcare din centrul Capitalei.

După ce a introdus tariful de 10 lei pe oră în zona 0, acum edilul a anunțat că își dorește prețuri unice, mai accesibile în tot orașul. 

După trei luni în care Primăria Bucureşti a vânat șoferii rău-platnici care își lăsau autoturismele pe locurile de parcare administrate de instituţie și au blocat roți, au ridicat mașini și au aplicat amenzi în valoare de 200 de lei pentru fiecare astfel de conducător auto, acum totul se modifică.

Viceprimarul liberal al Capitalei, Stelian Bujduveanu, încearcă un tarif unic de parcare, astfel încât să-i convingă pe bucureșteni să plătească mai des taxa de parcare atunci când apelează la această variantă. 

Mai exact, acesta își dorește o taxă unică de 5 lei indiferent de zona în care vă aflați, în Capitala României. 

Astfel, vă puteți face un abonament de 25 de lei pe zi sau de 500 de lei pe lună. Prin intermediul acestui abonament, aveţi dreptul de a parca pe orice loc administrat de Primăria Capitalei. 

În cazul riveranilor, s-au pregătit prețuri speciale. Mai exact 50 de lei pe lună sau 500 de lei pe an, în cazul în care vă doriți să vă închiriați un loc din partea Primăriei Municipiului București, în zona blocului în care locuiți. 

Proiectul se află în acest moment în dezbatere publică și urmează să fie supus votului consilierilor generali, cel mai probabil luna viitoare.

Codul rutier, modificat. Șoferii pot rămâne fără mașini

Parlamentul a aprobat o nouă modificare care a fost adusă Codului rutier printr-o nouă modificare.

În expunerea de motive a noii modificări se spune că ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar este o măsură eficientă ce poate fi dispusă de poliţie, mai ales în cazurile în care astfel de vehicule stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participanţii la trafic. 

Mai mult, în același document se mai afirmă că în forma în vigoare a Codului Rutier, această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, poliţia nu poate, în prezent, dispune ridicare acestuia. 

Mai departe, se argumentează că prin această formulare, poliţia este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o maşină parcată neregulamentar într-un spital sau o şcoală sau o grădiniţă. Sau în cazul în care prin staţionarea vehiculului respectiv, pietonii - inclusiv părinţi cu copii mici sau persoane cu dizabilităţi - sunt forţaţi să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente.

Documentul explică faptul că în toate aceste situaţii, din cauza formulării actuale a legii, poliţia nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul. Lipsa locurilor de parcare şi politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în oraşele României. 

În acelaşi timp, pietonii sunt cei mai vulnerabili participanţi la trafic, expuşi pericolului asupra vieţii. Poliţia are nevoie de instrumente eficiente pentru a înlătura această stare de pericol acolo unde există iar modificarea Codului rutier vrea să elimine blocajele întâlnite în practică de către poliţie, a reclamaţiilor cetăţenilor, dar şi administraţiilor locale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar

pixel