Trei declarații fiscale obligatorii trebuie transmise până la finalul lunii
Contribuabilii trebuie să...
Iată ce explică iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului:
"În România dreptul de proprietate este garantat de Constituţie, iar conţinutul şi limitele acestui drept sunt stabilite de lege. Alineatele 6 şi 7 ale articolului 28 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997 prevăd că: 'Membrii formelor asociative aflaţi în devălmăşie sau indiviziune nu pot înstrăina propriile cote-părţi unor persoane din afara acestora' şi 'Terenurile acestor forme asociative nu pot fi înstrăinate în nici un mod, în întregime sau în parte".
Însă interdicţia de înstrăinare a dreptului de proprietate trebuie apreciată strict şi limitativ prin raportare la acest drept, el existând atâta timp cât subzistă bunul care îi formează obiectul. În schimb, dezmembrămintele dreptului de proprietate sunt drepturi temporare, aşa cum rezultă din dispoziţiile Codului Civil, care impune limite temporare a existenţei acestora, limite incompatibile cu caracterul perpetuu al dreptului de proprietate.
Prin urmare, constituirea unui dezmembrămant al dreptului de proprietate nu poate fi considerată sub nicio forma ca fiind o modalitate de epuizare a substanţei dreptului de proprietate.
De aceea, dorim completarea articolului 28 al Legii cu un nou alineat, alin (6*), prin care stabilim că "membrii formelor asociative aflaţi în devălmăşie sau indiviziune pot constitui dezmembrăminte ale dreptului de proprietate doar pentru transmiterea folosinţei."
În concluzie, aceasta modificare a legii va contribui la o mai bună utilizare a acestor categorii de terenuri (ţinând cont de faptul că zona submuntană şi de colină poate fi folosita pentru scopuri multiple: instalarea de panouri fotovoltaice, turism, exploatarea apelor minerale, centre de tratament si recuperare şi multe alte activităţi socio-economice), constituirea unui dezmembrământ al dreptului de proprietate având în vedere o modalitate de exploatare şi punere în valoare a respectivelor bunuri."
Documentul poate fi studiat aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Contribuabilii trebuie să...
Comisia de muncă din Senat...
Senatul dezbate un proiect de...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Analistul economic Cristian...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...