Norvegia avertizează în privința exporturilor sale de energie electrică

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un avertisment care vizează mari economii europene
Un avertisment care vizează mari economii europene
Norvegia, unul dintre principalii furnizori de energie electrică pentru Europa, și-ar putea reduce exporturile dacă rezervoarele hidroelectrice vor scădea brusc, crescând riscul de raționalizare, a anunțat guvernul. 

Țara scandinavă, care realizează aproape întregul său volum de energie electrică din cele 1.700 de instalații hidroelectrice, este puternic dependentă de precipitații pentru economie, încălzire și transport, fiind inclusiv un campion al mașinilor electrice.

Pentru a se proteja împotriva riscului de raționalizare, guvernul a prezentat măsuri care ar putea însemna inclusiv suspendarea livrărilor de electricitate în Germania, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Suedia și Finlanda în cazul în care lacurile de acumulare și rezervele de apă ale țării vor înregistra o scădere cricită a nivelului lor. 

"În cele mai extreme circumstanțe, pot fi stabilite limite pentru conexiunile externe", adică pentru cablurile care leagă rețeaua electrică norvegiană de cea a țărilor europene, a confirmat ministrul Petrolului și Energiei, Terje Aasland, în cadrul unei conferințe de presă. "Vorbim despre un instrument cu puternic impact și care poate fi luat în considerare când există un risc real de raționalizare pentru gospodăriile și/sau grupurile norvegiene", a explicat el.

Măsuri în conformitate cu normele SEE

Deși Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, este strâns asociată cu aceasta prin apartenența sa la Spațiul Economic European (SEE), care prevede libera circulație a serviciilor și bunurilor, inclusiv a energiei electrice, între statele membre. Măsurile propuse sunt "în conformitate cu normele SEE", a ținut să sublinieze Aasland.

În condițiile în care Norvegia se confruntă cu niveluri scăzute ale apei din rezervoarele sale din cauza vremii relativ uscate, ministrul a evocat deja posibilitatea reducerii exporturilor de electricitate în vara anului trecut și a cerut grupurilor energetice să se concentreze pe creșterea rezervelor de apă, în loc să încerce să profite de prețurile ridicate producând mai mult. Acest anunț i-a adus critici din partea operatorilor de rețele electrice din celelalte țări nordice, unde facturile la electricitate au crescut vertiginos după întreruperea livrărilor de gaz rusesc.

În mod concret, guvernul propune acum să instituie prin lege responsabilitatea producătorilor de energie electrică pentru securitatea aprovizionării, să-i oblige să elaboreze strategii în acest sens și, mai ales, să ofere autorităților posibilitatea de a interveni în gestionarea resurselor de apă în caz de penurie. În 2021, Norvegia a exportat o cantitate record de 25,8 TWh. După deducerea importurilor, exporturile sale nete s-au ridicat la 17,6 TWh, potrivit institutului național de statistică SSB.

Citește și Pământuri rare. Norvegia anunță descoperirea unui zăcământ substanțial

"Dintre metalele găsite pe fundul mării în zona de studiu, magneziul, niobiul, cobaltul şi "pământurile rare" se regăsesc pe lista cu minerale critice a Comisiei Europene", a declarat într-un comunicat Direcţia Norvegiană a Petrolului (NPD), care a condus studiul. 

Estimarea resurselor, aflate în zone îndepărtate din Marea Norvegiei şi Marea Groenlandei, a arătat că acestea constau în 38 de milioane de tone de cupru, aproape de două ori mai mult comparativ cu volumul extras în fiecare an la nivel global, dar şi 45 de milioane de tone de zinc, acumulate în sulfuri polimetalice. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com

pixel