Norvegia avertizează în privința exporturilor sale de energie electrică
Autor: Simona Haiduc | 28 ian 2023, 12:37
Un avertisment care vizează mari economii europene
Un avertisment care vizează mari economii europene
Norvegia, unul dintre principalii furnizori de energie electrică pentru Europa, și-ar putea reduce exporturile dacă rezervoarele hidroelectrice vor scădea brusc, crescând riscul de raționalizare, a anunțat guvernul. 

Țara scandinavă, care realizează aproape întregul său volum de energie electrică din cele 1.700 de instalații hidroelectrice, este puternic dependentă de precipitații pentru economie, încălzire și transport, fiind inclusiv un campion al mașinilor electrice.

Pentru a se proteja împotriva riscului de raționalizare, guvernul a prezentat măsuri care ar putea însemna inclusiv suspendarea livrărilor de electricitate în Germania, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Suedia și Finlanda în cazul în care lacurile de acumulare și rezervele de apă ale țării vor înregistra o scădere cricită a nivelului lor. 

"În cele mai extreme circumstanțe, pot fi stabilite limite pentru conexiunile externe", adică pentru cablurile care leagă rețeaua electrică norvegiană de cea a țărilor europene, a confirmat ministrul Petrolului și Energiei, Terje Aasland, în cadrul unei conferințe de presă. "Vorbim despre un instrument cu puternic impact și care poate fi luat în considerare când există un risc real de raționalizare pentru gospodăriile și/sau grupurile norvegiene", a explicat el.

Măsuri în conformitate cu normele SEE

Deși Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, este strâns asociată cu aceasta prin apartenența sa la Spațiul Economic European (SEE), care prevede libera circulație a serviciilor și bunurilor, inclusiv a energiei electrice, între statele membre. Măsurile propuse sunt "în conformitate cu normele SEE", a ținut să sublinieze Aasland.

În condițiile în care Norvegia se confruntă cu niveluri scăzute ale apei din rezervoarele sale din cauza vremii relativ uscate, ministrul a evocat deja posibilitatea reducerii exporturilor de electricitate în vara anului trecut și a cerut grupurilor energetice să se concentreze pe creșterea rezervelor de apă, în loc să încerce să profite de prețurile ridicate producând mai mult. Acest anunț i-a adus critici din partea operatorilor de rețele electrice din celelalte țări nordice, unde facturile la electricitate au crescut vertiginos după întreruperea livrărilor de gaz rusesc.

În mod concret, guvernul propune acum să instituie prin lege responsabilitatea producătorilor de energie electrică pentru securitatea aprovizionării, să-i oblige să elaboreze strategii în acest sens și, mai ales, să ofere autorităților posibilitatea de a interveni în gestionarea resurselor de apă în caz de penurie. În 2021, Norvegia a exportat o cantitate record de 25,8 TWh. După deducerea importurilor, exporturile sale nete s-au ridicat la 17,6 TWh, potrivit institutului național de statistică SSB.

Citește și Pământuri rare. Norvegia anunță descoperirea unui zăcământ substanțial

"Dintre metalele găsite pe fundul mării în zona de studiu, magneziul, niobiul, cobaltul şi "pământurile rare" se regăsesc pe lista cu minerale critice a Comisiei Europene", a declarat într-un comunicat Direcţia Norvegiană a Petrolului (NPD), care a condus studiul. 

Estimarea resurselor, aflate în zone îndepărtate din Marea Norvegiei şi Marea Groenlandei, a arătat că acestea constau în 38 de milioane de tone de cupru, aproape de două ori mai mult comparativ cu volumul extras în fiecare an la nivel global, dar şi 45 de milioane de tone de zinc, acumulate în sulfuri polimetalice. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe