Norvegia pregătește o lovitură dură pe piața petrolului
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Costurile de producție sunt mici
Costurile de producție sunt mici
Norvegia se pregătește să inunde piața cu petrol extras din uriașul zăcământ Johan Sverdrup din Marea Nordului, în condițiile în care oferta depășește deja orice imaginație, informează Bloomberg.

Compania Equinor a început extracția de țiței în noiembrie anul trecut, iar în decembrie ajunsese deja la 350.000 de barili pe zi, astfel încăt în vară să treacă pragul de 440.000 de barili.

Acesta era planul inițial, dar iată că luni, conducerea grupului petrolier a anuțat că întreprinderea va realiza 470.000 de barili pe zi încă din luna mai.

Această creștere a ofertei complică și mai mult situația de pe piața petrolului. Potrivit datelor Bloomberg, consumul mondial s-a menținut la nivelul de 100 de milioane de barili/zi.Dar pe fondul crizei care a cuprins piața petrolului pe fondul pandemiei de coronavirus, consumul s-a redus cu aproape 25%.

Citește și Goana după petrol ieftin. Depozitele vor deveni curând neîncăpătoare

Cu alte cuvinte, pe piață există deja un excedent de circa 25 de milioane de barili/zi. Norvegienii nu par însă îngrijorați de acest lucru. Problema este că zăcământul Johan Sverdrup poate asigura profit chiar și la un preț al petrolului de 20 de dolari/baril, grație costurilor de producție foarte reduse.

De precizat că, luni, prețul petrolului marca Brent, de referință în Europa, a coborât sub 23 de dolari/baril, spre disperarea marilor producători ai lumii, Arabia Saudită și Rusia. Peste ocean, în Statele Unite, petrolul WTI s-a ieftinit și mai mult, alunecând sub pragul de 20 de dolari/barili, o veste proastă pentru producătorii de șist, care ar avea nevoie de un preț al petrolului de cel puțin 40 de dolari/baril. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel