"Este o companie mare norvegiană cu care am negociat, am discutat. Doreşte să facă mai multe facilităţi de producţie a acestui combustibil care poate înlocui cărbunele, este un combustibil pe bază de biomasă, dar nu vorbim de lemn, ci de un amestec de biomasă", a arătat Popescu, în cadrul unor declaraţii de presă de la finalul audierilor în comisiile reunite de specialitate din Parlament.
Această companie doreşte să investească 800 de milioane de euro în România în 10 facilităţi de producţie, a susţinut el.
"I-am trimis în primul rând în Valea Jiului", a adăugat oficialul guvernamental.
După model norvegian
Pe de altă parte, Virgil Popescu a anunțat că noul Guvern are în plan înfiinţarea unui fond de investiţii în energie, după modelul polonez şi norvegian, care să se poată împrumuta fără a afecta deficitul bugetar, a afirmat, miercuri, ministrul desemnat al Energiei, Virgil Popescu.
El a fost audiat de comisiile de specialitate din Parlament, unde a primit aviz favorabil.
La plecare, Popescu a fost întrebat de jurnalişti care sunt planurile privind înfiinţarea fondului de investiţii din energie, idee care figurează în programul de guvernare.
Citește și Program de guvernare. Acordul nuclear cu SUA și gazele din Marea Neagră
"Lăsaţi-ne să-l finalizăm, am început să-l creionăm, când o să-l avem finalizat o să ieşim. Poate la un moment dat e nevoie şi de împrumuturi externe, iar, dacă vehiculul care derulează acel împrumut este un vehicul public, această datorie intră la deficitul bugetar. Însă acest fond creat - este modelul polonez, modelul norvegian - acest fond poate fi folosit ca un vehicul care se poate împrumuta pentru investiţiile în energie şi care nu va afecta deficitul bugetar", a arătat Popescu.
Întrebat când se doreşte ca acest fond să fie funcţional, el a răspuns: "Am început să-l creionăm".
Programul de guvernare prevede înfiinţarea Fondului Energetic Românesc, un vehicul public de investiţii, organizat în conformitate cu cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţi şi în aliniament cu normele internaţionale de bună practică în domeniul energiei, deţinut de către statul român prin Ministerul Energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...