Norvegienii vor să investească 800 milioane de dolari în România
Autor: Mara Ivan | 24 noi, 15:53
Virgil Popescu i-a trimis în Valea Jiului
Virgil Popescu i-a trimis în Valea Jiului
O companie norvegiană doreşte să investească 800 de milioane de euro în România în capacităţi de producţie a unui combustibil care poate înlocui cărbunele, a afirmat, miercuri, ministrul propus al Energiei, Virgil Popescu.

"Este o companie mare norvegiană cu care am negociat, am discutat. Doreşte să facă mai multe facilităţi de producţie a acestui combustibil care poate înlocui cărbunele, este un combustibil pe bază de biomasă, dar nu vorbim de lemn, ci de un amestec de biomasă", a arătat Popescu, în cadrul unor declaraţii de presă de la finalul audierilor în comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Această companie doreşte să investească 800 de milioane de euro în România în 10 facilităţi de producţie, a susţinut el.

"I-am trimis în primul rând în Valea Jiului", a adăugat oficialul guvernamental.

După model norvegian

G Ad:

Pe de altă parte, Virgil Popescu a anunțat că noul Guvern are în plan înfiinţarea unui fond de investiţii în energie, după modelul polonez şi norvegian, care să se poată împrumuta fără a afecta deficitul bugetar, a afirmat, miercuri, ministrul desemnat al Energiei, Virgil Popescu.

El a fost audiat de comisiile de specialitate din Parlament, unde a primit aviz favorabil.

La plecare, Popescu a fost întrebat de jurnalişti care sunt planurile privind înfiinţarea fondului de investiţii din energie, idee care figurează în programul de guvernare.

Citește și Program de guvernare. Acordul nuclear cu SUA și gazele din Marea Neagră

"Lăsaţi-ne să-l finalizăm, am început să-l creionăm, când o să-l avem finalizat o să ieşim. Poate la un moment dat e nevoie şi de împrumuturi externe, iar, dacă vehiculul care derulează acel împrumut este un vehicul public, această datorie intră la deficitul bugetar. Însă acest fond creat - este modelul polonez, modelul norvegian - acest fond poate fi folosit ca un vehicul care se poate împrumuta pentru investiţiile în energie şi care nu va afecta deficitul bugetar", a arătat Popescu.

Întrebat când se doreşte ca acest fond să fie funcţional, el a răspuns: "Am început să-l creionăm".

Programul de guvernare prevede înfiinţarea Fondului Energetic Românesc, un vehicul public de investiţii, organizat în conformitate cu cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţi şi în aliniament cu normele internaţionale de bună practică în domeniul energiei, deţinut de către statul român prin Ministerul Energiei.

Ştiri Recomandate

Cod Galben de recipitații mixte și polei în 4 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri...

Rafila a explicat când se introduce certificatul COVID

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a prezentat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro