Pe viitor, reuniunile nostalgicilor care se adună la mormântul lui Nicolae Ceaușescu pentru a-i celebra viața și opera vor deveni o chesiune foarte complicată din punct de vedere juridic ținând seama că participanții riscă închisoarea, mai ales dacă vor veni și cu steaguri roșii cu secera și ciocanul. Parlamentarii USR propun preluarea pedepselor care îi vizează acum pe activiștii și simpatizanții extremei drepte și aplicarea lor și asupra celor de extremă stânga. Ei justifică măsura prin faptul că faptele criminale petrecute în regimul comunist nu trebuie celebrate și trebuie prevenite pe viitor traumele pe care acest regim le-a cauzat, așa cum au fost ele sintetizate în raportul Comisiei prezidențiale în urma căruia statul român a condamnat oficial comunismul în anul 2006.
Astfel, constituirea unui partid sau organizații comuniste sau aderarea la o asemenea mișcare va fi pedepsită cu închisoarea de la 3 la 10 ani. De asemenea, confecționarea sau răspândirea de simboluri comuniste va fi sancționată cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, aceeași pedeapsă fiind administrată și celor care afișează public aceste simboluri. Dacă răspândirea de simboluri comuniste se face prin mijloace informatice, sancțiunea este închisoare de la un an la 5 ani. Cu închisoare de la 3 luni la 3 ani se pedepsește promovarea în public a ideilor și doctrinelor comuniste.
Citește și: EXCLUSIV. Factura pentru alegerile din 2019. O sumă amețitoare
O altă faptă penală ar putea deveni negarea, contestarea, aprobarea, minimalizarea sau justificarea crimelor comunismului, sancțiunea fiind detenția pe o perioadă cuprinsă între 6 luni sau 3 ani. Pedeapsa poate ajunge la 5 ani dacă fapta este comisă prin intermediul unui sistem informatic. Potrivit proiectului, toate organizațiile comuniste vor fi desființate de drept după 30 de zile de la adoptarea legii.
După Revoluția din 1989 au existat mai multe tentative de a reînvia mișcarea comunistă în România însă fără succes. Printre formațiunile care și-au asumat deschis comunismul ca ideologie s-au numărat Partidul Alianța Socialistă și Partidul Comuniștilor Nepeceriști. Ultimul nu a reușit să se înscrie ca partid politic pentru că ideologia sa ar pune în pericol statul de drept din România, dar a contestat decizia până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. CEDO s-a pronunțat în 2005 și a decis că refuzul înregistrării partidului constituie încălcarea dreptului la asociere. În momentul de față, majoritatea comuniștilor declarați din România sunt reuniți în Partidul Comunitar din România, înscris ca partid politic pe 4 noiembrie 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...