Ajutoare de stat mai mari pentru firme! Până la 75% sprijin în aceste regiuni
Guvernul României urmează să...
Această lege introduce un impozit nou, care se va aplica persoanelor fizice care dețin în proprietate clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă ce depășește suma de 2.500.000 lei. În plus, începând din anul viitor, impozitul special se va aplica și persoanelor fizice sau juridice care dețin autoturisme înregistrate în România cu o valoare de achiziție individuală care depășește 375.000 lei.
Impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare se aplică următoarelor categorii de contribuabili conform prevederilor acestei legi:
- Persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, sunt proprietari sau co-proprietari ai clădirilor rezidențiale situate în România, în cazul în care valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei.
- Persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, iar valoarea de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul este datorat pentru o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc transferul de proprietate al autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea celor 5 ani de la acea dată, în cazul autoturismelor pentru care transferul de proprietate s-a realizat anterior.
Nivelul impozitului
Impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare este calculat în funcție de încadrarea în una dintre situațiile menționate mai sus, după cum urmează:
- În cazul proprietăților care constau în clădiri rezidențiale, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată de către autoritatea fiscală locală prin decizia de impunere, și plafonul de 2.500.000 lei.
- În cazul proprietăților reprezentând autoturisme, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Plata impozitului și depunerea declarației fiscale
Contribuabilii au obligația de a calcula și declara impozitul special până la data de 30 aprilie sau 31 decembrie, în funcție de tipul bunului impozitat, fie că este vorba de imobile sau autoturisme.
Impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare se achită către bugetul de stat după cum urmează:
- Până la data de 30 aprilie a anului fiscal curent pentru care este datorat, de către contribuabilii care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, sunt proprietari sau co-proprietari ai clădirilor rezidențiale situate în România, în situația în care valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei.
- Până la data de 31 decembrie a anului fiscal curent, de către persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, iar valoarea de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul României urmează să...
Contribuabilii trebuie să...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...