Noua explozie a prețului la gaze a sunat alarma. Expert: UE, G7 încep să se trezească

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Într-un război economic nu se aplică măsuri specifice vremurilor de pace, spune expertul
Într-un război economic nu se aplică măsuri specifice vremurilor de pace, spune expertul
Cotația la gazele naturale a atins un nou record, de 200 de dolari pe MWh. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a recunoscut că România are nevoie de import de gaze. Expertul în energie Ionuţ Purica a lansat un semnal de alarmă în acest sens.

"Piața înseamnă o atingere a unui preţ de echilibru între dorința de profit, normală în orice piață și competiție, concurență. Ori, în momentul de față, în Uniunea Europeană concurența a cam dispărut. Piața este dominată de lipsa gazului din Federația Rusă, de Gazprom și așa mai departe. Deci piața nu mai are, ca să zic așa, caracteristica specifică a unei piețe.

Suntem într-un război economic și trebuie înțeles un lucru. În situații de genul ăsta, mai ales în situația în care pe orice bursă, prețurile o iau razna, activitatea bursei se suspendă. Nu poți să suspenzi furnizarea de energie sub formă de gaz în cazul ăsta, dar poți să reglementezi pe perioada în care piața nu mai acționează ca o piață, ci devine un element care acționează împotriva economiei, astfel încât slăbește economia și favorizează în cazul ăsta, Federația Rusă”, a spus Ionuț Purica la Antena3. 

Nu mai aplici măsuri tipice pentru pace

Potrivit spuselor sale, ”este foarte clar că Uniunea Europeană începe să se trezească la faptul că suntem într-un război economic și în situație de război, nu mai aplici măsuri tipice pentru pace, pentru piață funcțională și așa mai departe, ci intervii. Nu permanent sau nu pentru totdeauna, dar trebuie să reglementezi toate prețurile, de la producție, transport, distribuție, furnizare până la client", a adăugat el. 

Contactat și de B1TV pe marginea aceluiași subiect, Ionuț Purica a venit cu o serie de completări, subliniind că inclusiv Grupul G7 pare să se trezează la realitate și să conștientieze că această creștere ”absolut artificială a prețului petrolului în cazul acesta nu face decât să aibă un impact negativ asupra economiilor lumii și bineînțeles să ajute în acest fel Federația Rusă”. 

În concluzie, a adăugat expertul, este necesară o limitare a prețului ”la un anumit nivel și orice trece de nivelul acesta să fie sub embargo privind transportul în cazul petrolului. (...) E posibil să apară reacție, este evident că Rusia nu va sta cu mâna în sân, dar ideea de a plafona și de a stabili un preț pentru petrol peste care să iau măsuri de interzicere a transportului este cât se poate de clară și dovedește că ieșim dintr-o teorie și o abordare a pieței care în momentul de față nu mai funcționează. Evident, în condițiile date, Rusia va lua și ea măsurile ei. Poate că își construiește sau își cumpără o flotă de petroliere proprii, dar socoteala este că deja sunt semne că se schimba ceva în economia mondială”, a spus Ionuț Purica. 

Citește și Reducerea consumului de energie. Virgil Popescu: „Nu vom avea cu porția energie”

Profilul de producție al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90%”, a asigurat ministrul 

În ceea ce privește reducerea voluntară a consumului de energie, în caz de nevoie, el a subliniat că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile. „Populația, care face parte din categoria clienților protejați, nu trebuie să sufere. Faptul că ar putea fi o eventuală reducere de x procente, maximum 15% dintr-o formulă de calcul, e clar că nu va afecta populația. (...) În momentul de față nu avem de ce să reducem. 

Dar asta nu înseamnă că noi, ca români, să nu începem să economisim acasă. Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul când, de exemplu, te bărbierești, multe alte lucruri minore pe care le putem face și de care nu ne-am dat seama”, a adăugat Virgil Popescu, asigurând că „nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”, a spus Popescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik

pixel