Noua Lege a evaziunii fiscale ar putea îngropa micile afaceri
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Noua Lege a evaziunii fiscale poate arunca micii patroni în pușcării pentru greșeli mici sau făcute din necunoașterea
Noua Lege a evaziunii fiscale poate arunca micii patroni în pușcării pentru greșeli mici sau făcute din necunoașterea
Klaus Iohannis a promulgat săptămâna trecută noua Lege împotriva evaziunii fiscale, o lege care a provocat o serie de nemulțumiri legate de faptul că dezincriminează evaziunea sub 1 milion de euro, însă această lege mai are și alte probleme.

Noile prevederi legale, care vor intra în vigoare începând cu 16 mai 2024, au stârnit un val de critici din partea specialiștilor în domeniu, care susțin că modificările au fost implementate prea rapid și fără o consultare adecvată cu sectorul de afaceri.

Contribuabilii sunt acum sub presiunea de a se conforma rapid noilor reglementări, pentru a evita riscul de a se confrunta cu sancțiuni severe. Experții avertizează că neatenția la detalii sau ignorarea noilor cerințe legate de facturarea electronică poate duce la consecințe juridice grave, inclusiv pedepse cu închisoarea.

În lumina acestor evenimente, se recomandă ca toate entitățile afectate să solicite asistență juridică și să revizuiască cu atenție procedurile contabile pentru a se asigura de conformitatea cu noile modificări legislative.

Modificările aduse legii evaziunii fiscale în România vor avea un impact semnificativ asupra afacerilor mici, în special în contextul noilor reglementări privind facturarea electronică și utilizarea sistemului e-Factura.

Cum sunt afectate micile afaceri

În primul rând vorbim de presiunea de conformare. Afacerile mici vor trebui să se adapteze rapid la noile cerințe pentru a evita sancțiunile. Acest lucru poate necesita investiții în software de facturare electronică și formare pentru angajați.

Implementarea sistemului e-Factura și conformarea cu noile reglementări pot implica costuri inițiale și de operare care ar putea fi o povară pentru afacerile cu resurse limitate.

Neregulile în facturarea electronică pot atrage acum pedepse penale, ceea ce crește riscul pentru afacerile mici care, din neatenție sau lipsă de resurse, ar putea să nu respecte noile prevederi.

Pentru a naviga prin complexitatea noilor reglementări, micile afaceri ar putea avea nevoie de consultanță juridică și fiscală, ceea ce reprezintă încă un cost în plus.

Este important ca proprietarii de mici afaceri să fie proactivi și să se informeze corect despre aceste schimbări. De asemenea, ar trebui să ia în considerare solicitarea de ajutor profesional pentru a se asigura că afacerea lor rămâne în conformitate cu legea și pentru a evita orice potențiale repercusiuni legale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Cine sunt marii actori ai industriei americane a apărării

Companiile de apărare au nevoie de trei lucruri pentru a...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...

SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova...


pixel