Noua Lege care a primit aprobarea Guvernului zilele trecute, ar vrea să exploateze unele aspecte care până acum nu au fost luate în considerare pentru calculul pensiilor. De pildă, este vorba despre desfășurarea activității neîntrerupte la același angajator ceea ce ar putea duce la o pensie mai mare prin acordarea unui anumit scor.
Una dintre problemele acestei prevederi este că de multe ori angajații au fost concediați nu din cauza lor, dat fiindcă de 30 de ani piața muncii este una liberă, pe de o parte, iar pe de alta un angajat este liber să își caute un loc de muncă mai bine plătit sau în care să se simtă respectat, sau să fie sigur că îi sunt plătite toate taxele către stat etc.
Așadar, de acest lucru probabil că vor profita cel mai mult angajații de la stat și nu cei care muncesc în mediul privat.
Un alt aspect problematic este cel al evaluării dosarelor de pensii care s-a făcut în baza Legii pensiilor din 2019 așa cum este prevăzut în Ordinul de ministru nr.108/28.01.2021, emis și semnat de Raluca Turcan, la acea vreme deținând funcția de ministru al Muncii:
”În baza dispozițiilor art. 157 alin. (2) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare;
Referatului privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023,
În temeiul art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 81/2020 privind organizarea și funcționarea ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu modificările și completările ulterioare, ministrul muncii și protecției sociale, emite următorul:
ORDIN
Art.1 Casa Națională de Pensii Publice, denumită în continuare CNPP, prin casele teritoriale de pensii, derulează procedura de evaluare a pensiilor din sistemul public de pensii, prevăzută de Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 108 /2021 privind procedura de evaluare a pensiilor din sistemul public de pensii”.
Citind mai atent constatăm, din nou, că evaluarea dosarelor ar fi trebuit să se încheie la 1 septembrie 2023, lucru care nu s-a întâmplat, dar să mergem mai departe.
Revenind la problemele legate de evaluarea dosarelor de pensii din cauza schimbării din nou a Legii pensiilor, citim mai departe ordinul din 2021 care spune că:
”Procedura de evaluare se realizează prin casele teritoriale de pensii și constă în:
a) Identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;
b) Crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 01 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată”.
Recitind toate aceste detalii ne-am pus întrebarea dacă nu cumva toată munca depusă din 2021 și până acum din toate Casele de pensii nu a fost zadarnică, dat fiindcă se modifică modul de calcul al pensiilor prin adăugarea unor noi date și informații, motiv pentru care am trimis o solicitate la Casa Națională de Pensii Publice în care am cerut lămuriri în acest sens.
Răspunsul este unul evaziv și se invocă faptul că noua lege nu a intrat încă în vigoare ca să se poată pronunța și că evaluările s-au făcut prin respectarea ordinului de ministru din anul 2021:
”Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.108/28.01.2021 reglementează Procedura de evaluare în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Evaluarea este o etapă care pregătește recalcularea. Aceasta se va realiza după ce va intra în vigoare noul act normativ care, în principiu, prevede și o nouă formulă de calcul.
Vă precizăm că urmează să intre în dezbatere parlamentară proiectul legii privind sistemul public de pensii publicat pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
De asemenea, vă reamintim, că instituția noastră aduce întotdeauna la cunoștința beneficiarilor sistemului public de pensii toate modificările legislative care intră în domeniul său de competență, după publicarea acestora în monitorul oficial”.
Rămâne de văzut dacă și cum se vor lămuri lucrurile până la urmă, tema pensiilor fiind una exploatată la maximum în preajma alegerilor dat fiindcă pensionarii sunt cea mai importantă masă a votanților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...