Noua lege a pensiilor. Cele mai impotante modificări

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cuplu de persoane la vârsta a treia / Foto: Freepik
Cuplu de persoane la vârsta a treia / Foto: Freepik
Guvernanții vor să aducă schimbări Legii pensiilor iar modificările avute în vedere au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Muncii.

Una dintre chestiunile care vor suferi modificări este egalizare vârstei de pensionare pentru femei și bărbați. Însă, femeile vor putea benedicia de posibilitatea reducerii vârstei în funcție de numărul de copii pe care îi au.

Scopul declarat pentru noul de lege propus de Ministerul Muncii este eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, pentru a restabili încrederea în acest sistem.

Legea propusă aduce noi reglementări pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

Conform noilor prevederi, vârsta standard de pensionare este stabilită la 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Un alt aspect important este modificarea modului de calcul al pensiei. Valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință. Acest punct de referință reprezintă raportul dintre valoarea actuală a punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute în legislația anterioară, respectiv 25.

Proiectul propune, de asemenea, o majorare, începând cu 2024, a punctului de pensie cu 13,8%, ajungând la valoarea de 2.032 de lei. Prin urmare, la intrarea în vigoare a acestei măsuri, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.

În perioada următoare, valoarea punctului de referință se va majora anual cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Toate pensiile stabilite în cadrul sistemului actual de pensii vor fi recalculate conform noilor reguli, iar pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

De asemenea, stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani va fi recompensat cu puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, după cum urmează:

Pentru fiecare an realizat peste 25 de ani - 0,5 puncte

Pentru fiecare an realizat peste 30 de ani - 0,75 puncte

Pentru fiecare an realizat peste 35 de ani - 1 punct

Femeile care au atins stagiul complet de cotizare contributiv și care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade cuprinse între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul de copii. Reducerea variază de la șase luni pentru femeile care au crescut un copil, până la trei ani și jumătate pentru cele care au avut cel puțin șapte copii.

În ceea ce privește pensia anticipată, cei care au peste cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributiv vor putea ieși la pensie cu maxim cinci ani înaintea vârstei standard de pensionare, adică la 60 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...


pixel