Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Țările BRICS
Țările BRICS
Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru a descrie ceea ce erau economiile cu cea mai rapidă creștere din lume la acea vreme. Dar acum, națiunile BRICS - Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud - se constituie ca o alternativă la forumurile financiare și politice internaționale existente.

Previziunile referitoare la țările BRICS ca fiind economiile cu cea mai rapidă creștere nu s-au adeverit cu adevărat. În schimb, alianța oferă acum un forum diplomatic și finanțare pentru dezvoltare, în afara curentului occidental, scrie Deutsche Welle.

"Mitul fondator al economiilor emergente a dispărut", a confirmat Günther Maihold, director adjunct al Institutului german pentru afaceri internaționale și de securitate, sau SWP. "Țările BRICS trăiesc momentul lor geopolitic".

Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud încearcă să se poziționeze ca reprezentanți ai Sudului Global, oferind "un model alternativ la G7".

G7 este un "forum informal" al șefilor de stat ai celor mai avansate economii ale lumii, fondat în 1975. Germania, Franța, Regatul Unit, Italia, Japonia, Canada și SUA sunt membre, la fel ca și UE.

Acronimul BRIC, care inițial a însemnat Brazilia, Rusia, India și China, a fost inventat de Jim O'Neill în 2001, pe când era economist-șef al băncii multinaționale de investiții Goldman Sachs. La acea vreme, cele patru țări aveau rate susținute de creștere economică ridicată, iar eticheta BRICS reprezenta un semn de optimism economic cu privire la viitorul acestor națiuni. Opozanții etichetei au spus că țările erau prea diverse pentru a fi grupate astfel și că, de fapt, era doar o strategie de marketing a Goldman Sachs.

Dar ceea ce poate că a început ca o strategie de marketing pentru a încuraja investitorii, s-a transformat într-o platformă de cooperare interguvernamentală similară cu G7. În 2009, cele patru națiuni s-au întâlnit pentru primul lor summit la Ekaterinburg, în Rusia. În 2010, Africa de Sud (South Africa) a fost invitată să se alăture grupului, adăugând "S" la BRICS.

Contestarea modelului Băncii Mondiale

În 2014, cu 50 de miliarde de dolari (aproximativ 46 de miliarde de euro) ca capital de pornire, națiunile BRICS au lansat Noua Bancă de Dezvoltare ca alternativă la Banca Mondială și la Fondul Monetar Internațional. În plus, acestea au creat un mecanism de lichiditate numit Acord de rezervă contingentă pentru a sprijini membrii care se confruntă cu dificultăți de plată.

Aceste oferte nu au fost atractive doar pentru națiunile BRICS, ci și pentru multe alte economii în curs de dezvoltare și emergente care au avut experiențe dureroase cu programele de ajustare structurală și măsurile de austeritate ale FMI. Acesta este motivul pentru care multe țări au declarat că ar putea fi interesate să se alăture grupului BRICS.

Banca BRICS este deschisă pentru noi membri. În 2021, Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Uruguay și Bangladesh au preluat acțiuni. Cu toate astea, acestea au fost mult mai mici decât investițiile respective de 10 miliarde de dolari făcute de membrii fondatori ai băncii.

Naledi Pandor

Pregătită să se extindă

Ministrul sud-african de externe, Naledi Pandor, a declarat că interesul mondial pentru grupul BRICS este "uriaș".

La începutul lunii martie, ea a declarat în cadrul unui interviu televizat că avea pe birou 12 scrisori de la țări interesate.

"Arabia Saudită este una dintre ele", a spus ea. "Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Algeria și Argentina", precum și Mexic și Nigeria.

"După ce vom contura criteriile [pentru acordarea de împrumuturi], atunci vom lua decizia", a spus ea, precizând că subiectul va fi pus pe ordinea de zi a viitorului summit din august din Africa de Sud.

Cele mai recente evoluții economice din statele membre BRICS au prea puțin de-a face cu miturile inițiale pe care a fost fondat grupul. Dintre cei cinci membri, doar China a înregistrat de atunci o creștere susținută și extinsă.

În timp ce produsul intern brut al Chinei a crescut de la 6.000 de miliarde de dolari în 2010 la aproape 18.000 de miliarde de dolari în 2021, economiile din Brazilia, Africa de Sud și Rusia au stagnat. PIB-ul Indiei a crescut de la 1,7 trilioane de dolari la 3,1 trilioane de dolari, dar a fost depășit de creșterea Chinei.

Fără sancțiuni împotriva Rusiei

De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, țările BRICS nu au făcut decât să se distanțeze și mai mult de așa-numitul Occident. Nici India, Brazilia, Africa de Sud sau China nu iau parte la sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru este din ce în ce mai clar prin nivelurile aproape istorice ale schimburilor comerciale dintre India și Rusia sau prin dependența Braziliei de îngrășămintele rusești.

"Din punct de vedere diplomatic, războiul din Ucraina pare să fi trasat o linie de demarcație netă între o Rusie sprijinită de Est și Occident", scria la sfârșitul anului trecut pentru Economics Observatory politologul Matthew Bishop de la Universitatea din Sheffield. "În consecință, unii factori de decizie politică europeni și americani se tem că BRICS ar putea deveni mai puțin un club economic al puterilor în ascensiune care încearcă să influențeze creșterea și dezvoltarea globală, și mai mult unul politic definit de naționalismul lor autoritar."

Maihold, de la SWP, este de acord. El spune că alianța BRICS nu este atât de mult o contracarare a Occidentului, ci mai degrabă un forum pentru o gândire suverană și autonomă sporită. Într-o lume bipolară, el crede că Africa de Sud, India și Brazilia au fost pur și simplu "în competiție pentru condiții mai bune".

China, pe de altă parte, folosește platforma pentru ambițiile sale politice globale, a adăugat Maihold, menționând ofertele sale de mediere în războiul din Ucraina și exercițiile militare comune cu Rusia din Africa de Sud.

Maihold consideră că Occidentul a observat această schimbare de direcție și încearcă să o contracareze. "Se uită foarte atent", a spus el. "La summitul G7 din Germania din 2022, au ținut să invite Africa de Sud și India, pentru a preveni contracara ideea că G7 se opune BRICS".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel