Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Contor energie electrică
Contor energie electrică
Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22 februarie, o nouă ordonanță de urgență care vizează sprijinul persoanelor vulnerabile.

Astfel noul OUG va institui măsuri de sprijin în aplicarea prevederilor Legii nr. 226/2021, care se referă la protecția socială pentru consumatorii vulnerabili de energie în perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 - martie 2024. Iată principalele puncte ale acestei ordonanțe:

Ce se întâmplă cu majorările de drepturi sociale

Ordonanța menționează majorările drepturilor de pensie și salariilor începând cu 1 ianuarie 2024, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2023 și Legii nr. 360/2023 ceea ce ar avea un impact asupra ajutoarelor pentru încălzire și energie. Din cauza acestor majorări, unii beneficiari ai ajutorului pentru încălzirea locuinței și suplimentului pentru energie, în special pensionarii și salariații, ar putea să nu mai îndeplinească criteriile sau să primească sume mai mici decât înainte.

Guvernul consideră că este necesar să intervină pentru a preveni situații în care beneficiarii ajutoarelor să fie obligați să plătească integral facturile de energie sau să se confrunte cu debite, ceea ce ar putea duce la sărăcie energetică.

Măsuri specifice pentru perioada rămasă din sezonul rece

Se propune ca majorările drepturilor sociale să nu fie luate în considerare la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 - martie 2024.

Beneficiarii care au avut deja drepturile stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2024 vor continua să primească aceleași cuantumuri până la sfârșitul sezonului rece menționat.

Scutirea de la plată a debitelor existente

În situația în care au fost constituite debite cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinței sau supliment pentru energie, acestea vor fi scutite de la plată.

Agențiile județene și municipale pentru plăți și inspecție socială vor emite decizii de scutire la plată pentru debitele stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2024.

In noul OUG se menționează că, începând cu 1 ianuarie 2024, se reevaluează peste 200.000 de drepturi de ajutor social și alocație pentru susținerea familiei, care vor fi înlocuite de venitul minim de incluziune.

Această ordonanță de urgență are scopul de a atenua impactul majorărilor asupra beneficiarilor de ajutoare pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie în contextul schimbărilor legislative și economice recente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel