Noi modificări şi completări ale Codului fiscal, decise joi de Guvern
Guvernul aprobă, în şedinţa de...
Noua traiectorie de reducere a deficitului bugetar anunțată marți de guvernul Franței nu este ambițioasă, dar este mai realistă decât cea anterioară, au declarat mai mulți oficialii guvernamentali și europeni din zona euro.
Multe detalii vor depinde de reformele pe care Parisul le va adopta pentru a o face din această măsură una credibilă, au mai spus aceștia, conform Reuters.
Premierul francez Michel Barnier a declarat în parlament că intenționează să reducă deficitul bugetar al țării la 5% din produsul intern brut în 2025, de la aproximativ 6% în acest an, și să îl reducă sub plafonul UE de 3% în 2029, cu doi ani mai târziu decât planificase guvernul francez anterior.
„Așadar, este ambițios? Nu. Este viabil din punct de vedere juridic - cel mai probabil da”, a declarat un înalt oficial guvernamental din zona euro. „Nu mă aștept să fie o călătorie ușoară pentru Franța - multe capitale vor analiza îndeaproape credibilitatea planului”.
În conformitate cu noile norme fiscale ale UE, Franța, la fel ca toate celelalte țări din UE, trebuie să prezinte Comisiei Europene planurile sale pe patru până la șapte ani privind reformele, investițiile și reducerea datoriei pentru a plasa datoria pe o traiectorie descendentă durabilă.
„Toate discuțiile se vor axa pe reformele franceze propuse și pe modul în care Franța va evita să le înapoieze banii.”, a declarat un al doilea înalt oficial din zona euro.
„Cred că aceasta va fi o provocare pentru noul cadru fiscal, precum și pentru noul comisar”, a spus oficialul, referindu-se la letonul Valdis Dombrovskis, care va prelua funcția de comisar economic al UE de la italianul Paolo Gentiloni în decembrie.
Citește și: Guvernul Franței începe taxarea bogaților și marilor companii pentru a reduce deficitul bugetar
Barnier a declarat parlamentului că două treimi din banii adunați din înăsprirea fiscală în 2025 vor proveni din reduceri de cheltuieli, iar restul din creșteri de taxe pentru marile întreprinderi și pentru cei mai bogați. Dar nu a dat prea multe detalii.
Franța va prezenta acum proiectul său de buget pentru 2025 Comisiei Europene până la 15 octombrie, pentru a verifica dacă acesta este în conformitate cu normele fiscale ale UE.
Până la sfârșitul lunii octombrie, Parisul dorește, de asemenea, să prezinte planul său pe șapte ani de reformă și de reducere a datoriei, care va fi analizat de Comisie și va trebui aprobat, ca și alte planuri de acest tip, de miniștrii de finanțe din UE.
De asemenea, în noiembrie, Comisia va adresa Franței propriile sale recomandări de reducere a deficitului, în cadrul procedurii disciplinare a UE pentru țările care înregistrează deficite excesive.
În septembrie 2024, datoria publică a Franței s-a menținut la 112% din PIB, un nivel ridicat care reflectă încetinirea consolidării bugetare și dificultățile economice. Creșterea datoriei a fost influențată de măsurile guvernamentale de susținere pentru a combate inflația ridicată și costurile energetice, precum și de slăbirea economiei. Deficitul bugetar este estimat să ajungă la 5% din PIB până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, reformele economice, cum ar fi cele din sistemul de pensii, au declanșat proteste majore, dar sunt considerate esențiale pentru stabilitatea fiscală pe termen lung
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul aprobă, în şedinţa de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Inflaţia anuală este prognozată...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...
Marele sindicat german nu...
Lockheed Martin şi compania...
În urrnă cu zece ani, Viktor...